реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Вийшов часопис "Прилуки. Фортеця", № 5

Найближча презентація найкрасивішого історико-культурного журналу "Прилуки.Фортеця-5" відбудеться 19-го жовтня, о 10:00, у Прилуцькій районній бібліотеці, і того ж, 19-го жовтня, о 14:00, - у Прилуцькій міській бібліотеці ім.Л.Забашти

* * *
В п‘ятому, ювілейному випуску культурологічного часопису «Прилуки. Фортеця» ви прочитаєте немало цікавого із історії Прилук та Прилуччини, ближче познайомитеся з прилуцьким театром, заглянете в гості до майстрів образотворчого мистецтва і зможете оцінити нові віяння талановитої молоді.

Про Прилуки, як найбагатше місто в Посуллі, його походження і першу згадку пише Володимир Маценко, місцевий краєзнавець, біографія котрого поки що не досліджена. Про Володимира Мономаха і його відоме «Повчання» синам розповідає відомий краєзнавець Анатолій Риженко, цитуючи літописні згадки і мудрі настанови правителя.

У серії статей Генадія Щисловського журнал публікує матеріали про прилуцькі старожитності, показує археологічні багатства, знайдені на Прилуччині, якими може похвалитися далеко не кожний музей. Це і давньоруські нагрудні хрести-енколпіони, що належали людям високих чинів, і римські монети, котрі засвідчують, активні торги місцевих жителів із далекими краями, і язичницькі обереги ІV-ІІІ століть до нашої ери, і вістря скіфських бойових стріл із найрізноманітнішими позначками на них.

Журналіст Олександр Ясенчук представляє життєопис історика, лікаря і правника Опанаса (Афанасія) Шафонського та репринт тієї частини його книги «Чернігівського намісництва топографічний опис» 1851-го року випуску, де йдеться про Прилуки. Історик, спеціаліст з геральдики Ігор Ситий прослідковує, як видозмінювалися з часом міські печатки Прилук, котрі зараз знаходяться у колекції Чернігівського обласного історичного музею ім.В.В.Тарновського.

У дружньому інтерв‘ю Олена Клочко відкриває секрети постановок прилуцького «Нового театру» та його режисера Артемія Аніщенка. Юлія Сікалова разом з Раїсою Недашківською згадують про Миколу Яковченка і мріють про театр його імені. Катерина Аніщенко прослідковує блискучу творчу біографію дитячого театру «Фантазія» та її натхненника Тетяни Погребняк.

Ювілейні статті про феноменального актора Миколу Яковченка, до 110-ліття від його народження, і про видатного художника Миколу Андріяку, до його 105-річчя, написали Олена Клочко та Ігор Павлюченко. Про спілкування Миколи Губи з Миколою Яковченком і про радість його посмішки йдеться в їхній розмові з Юлією Сікаловою.

Важливі події: нагородження в номінації «Благодійник року» та успіх презентації часопису «Прилуки.Фортеця» у Києві, – висвітлюють Орися Григоренко та Вікторія Ляльченко. Також про традиції святкування Івана Купала у нашому місті пише Лариса Лавренчук.

Далі творчі сторінки прози та поезії, в котрих можна насолодитися авторським словом уже відомих і досі невідомих майстрів пера. Тут мініатюри Юрія Кудряшова, вірші Олени Шульги та Миколи Охріменка і багато-багато прекрасних авторів. У продовження творчих майстерень Надійка Мариноха представляє легенду про «Скарби Недоборової долини». Роман Марусич подає літературну рецензію на книгу «Ольшана. Історичні нариси» Вадима Плошка.

Про подорожі та активності цікавої Олени Ромець розповідає інтерв‘ю з нею Ольги Лукаш, а з неймовірно творчою дизайнеркою Оленою Піддяченко веде розмову Орися Григоренко.

Найгарнішими сторінками звісно є ті, що присвячені Прилуцьким художнім майстерням. Стаття написана у формі дружньої бесіди з художниками Петром Мироненком, Катериною Кантур, Миколою Кочубеєм і скульптором Семеном Кантуром.

Продовжуються красоти сторінок у статтях про великого географа і краєзнавця Володимира Пащенка, написані Лідією Скотніковою, та в інтерв’ю з геніальним художником Володимиром Бабаком журналістки Орисі Григоренко.

Журнал є проектом почесного гормадянина Прилук Юрія Коптєва, курований головним редактором Ігорем Павлюченком. У 2009-му часопис "Прилуки.Фортеця" відзначений журі ІХ Міжнародного фестивалю журналістів регіональних ЗМІ «Золотий передзвін Придесення» як "Кращий медіа-проект року".

«Прилуки.Фортеця-5». 2010 рік. Видавництво "2Print", Київ. Ціна 70 грн. Придбати часопис "Прилуки. Фортеця" можна у книгарнях «За двома зайцями» (м. Прилуки, вул. Костянтинівська, 138. Тел. (04637) 35254) та КМЦ «Інтермеццо» (м. Чернігів, вул. Шевченка, 9. Тел. (0462) 973-628.Також замовити по інтернету, написавши на [email protected] (тоді до ціни 70 грн. доплюсовуються невеличкі витрати на послуги Укрпошти).



Оринка Григоренко Голова ПМО ВУТ "Просвіта" ім.Тараса Шевченка

Організатор культурно-дозвіллєвої діяльності
книгарні й арт-кафе "За двома зайцями"

вул.Костянтинівська, 138
м.Прилуки, Чернігівська обл.
тел.: (04637) 35254




Теги:Оринка Григоренко, геральдика, Прилуки. Фортеця


Читайте також



Коментарі (0)
avatar