реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Відродження країни починається з фермерства

Будете здивовані. Промислові гіганти, такі як Японія, Корея, Тайвань, починали післявоєнну відбудову не з машинобудування чи електроніки, а з фермерства . Під тиском США вони викупили землю у аграрних баронів і поділили між дрібними фермерами. Так, майже як комуністи - «землю селянам», «відібрати і поділити». Як не дивно, така аграрна політика є характерною для найбільш розвинутих економік Європи, Азії, Америки.

Чому почали з фермерства? В аграрному виробництві працювала найбільша частина населення. У Японії на той час 50% населення були аграріями. В Україні сьогодні - близько 17%, і це сама багатолюдна галузь. Тому зростання добробуту селян-фермерів створювало попит для інших галузей. Toyota, Honda, Nissan починали своє відновлення, задовольняючи потреби мільйонів фермерів у техніці.

Чи є інший шлях? Читаючи про Філіпіни, вражає на скільки все нагадує Україну. Олігархи залишають собі левову частку аграрних доходів. Краще, що залишають селянам - можливість дешево працювати на агро барона і здавати землю у користування за символічні 100$ на рік. Аграрні барони стають президентами (як Порошенко), мерами великих міст (як Атрошенко), депутатами і міністрами. Майже кожен приклад «іншого» шляху - це приклад країн, яким не вдалося витягти свій народ із злиднів. Яскравим прикладом «іншого» шляху є Бразилія.

Чому фермерство за належних умов дає кращий результат, ніж агробарони?

- Фермери на своїй землі більш продуктивні, ніж великі агро-підприємства олігархів.
- Фермери надлишок коштів вкладають у продуктивність ферми. Тоді як агро барони вкладають у маєтки, юристів, охоронців, політичні війни, яхти



Теги:Богдан Сурай, фермери, агробарони, відбудова України, середній клас


Читайте також



Коментарі (0)
avatar