реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Відродимо горюнів!

Держдума образилася, що росіянам не знайшлося місця в українському законопроекті про корінні народи. Звісно, 12% росіян, про які вони говорять, є не «корінними», а приїжджими. Але, правди ради, шматочок ісконно московської землі у нас все ж таки є. І це не Крим та Донбас. А Путивль у Сумській області.

Путивль з 1500 по 1925 рік входив до складу Московського царства, потім Російської імперії та РРСФР. Його корінне населення – горюни, етнографічна група росіян. Лише у 1925 році Путивль був переданий до складу УРСР як компенсація за багатий вугіллям Таганрог та східний Донбас, які забрали від України до складу РРФСР.
Якби не попередні 25 років бездарної гуманітарної політики в нашій державі, то зараз ми б мали змогу зробити сміливий і цікавий крок. Оголосити росіян Путивля та навколишніх сіл корінним народом. Створити там великий музей ізьб під відкритим небом. Поставити найбільший в світі пам’ятник лаптям. Відкрити школи російською мовою (тільки в межах цього району). І навіть створити російськомовний університет, куди переманювати опозиційних до путінського режиму викладачів та науковців. При цьому створити вільну економічну зону для інвестицій з США та ЄС. Возили б туди делегації ООН, ОБСЄ та різного роду правозахисників показувати як ми дбаємо про російську національну меншину.

При цьому мали б повний карт-бланш на утвердження державної мови в Харкові, Одесі, Дніпрі. Адже там живуть не корінні росіяни, а зросійщені українці. А бажаєш працювати на благо України, але хочеш вчитися російською мовою – переїжджай у Путивль.

Але найголовніша ідея – створити альтернативну Росію під українським суверенітетом. Адже Путивль відомий ще й тим, що в XVII столітті саме з нього у Московському царстві починалася Смута, що згодом продовжилася походом Петра Сагайдачного на Москву.

Як там кажуть? «Можем повторить»?

Андрій РИБАЛКО



Теги:горюни, Андрій Рибалко, корінні народи України, Україна - Росія, гібридна війна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar