реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Онука від бабусі отримала у дарунок автомобіль

Оподаткування доходу, отриманого платником податку у результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав регулюється статтею 174 ПКУ. Подарунки, які отримані обдарованими, які не є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, оподатковуються за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 (5%) вартості подарунку.
Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Інші члени сім'ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення. Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є громадяни, які отримали подарунок (обдаровані).

Дохід у вигляді вартості подарунку (кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг) у межах, що підлягає оподаткуванню, включається до складу загального річного доходу платника податку (обдарованого) і зазначається у річній податковій декларації, крім випадків, коли застосовується нульова ставка податку на доходи фізичних осіб.

Декларація про майновий стан і доходи для платників податку на доходи фізичних осіб подається до 1 травня року, що настає за звітним до органу державної податкової служби за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

ДПІ у м. Чернігові ДПС



Теги:консультації, Податки, ДПІ в Чернігові


Читайте також



Коментарі (0)
avatar