реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Відмовтеся від виплати заробітної плати „в конвертах”

Одним з наших пріоритетів є виявлення, упередження та руйнування схем ухилень від оподаткування платниками податків, залучення додаткових коштів до бюджету, в тому числі ліквідація джерел походження тіньових коштів для виплати заробітної плати без сплати податку до бюджету та внесків до Пенсійного фонду України. Говорячи про роботу, яка проводиться у цьому напрямку, відмічу, що держава насамперед турбується про соціальний захист своїх громадян і цілком закономірно, що вони у свою чергу повинні бути відповідальними перед нею. Це практика демократично розвинутих країн.

На першому місці тут системний аналіз діяльності платників податків. З цією метою створено робочі групи із залученням працівників управління оподаткування фізичних осіб та співробітників податкової міліції.

Проведено низку заходів, направлених на виявлення та припинення порушень, пов’язаних з виплатою зарплати «в конвертах» та здійснення розрахунків за ТМЦ (роботи, послуги) не облікованою готівкою, а саме: виїзди на підприємства, співбесіди з керівниками підприємств тощо.

Всього з початку 2010 року проведено 82 перевірки щодо правильності нарахування ПДФО, та виплати заробітної плати у „конвертах”. Донараховано 8,4 млн.грн.

До прокуратури передано 46 матеріалів, що свідчать про порушення податкового та трудового законодавства службовими особами суб’єктів господарської діяльності.

Хочу наголосити, що виплата заробітної плати «у конверті» послаблює соціальний захист працівників, причетних до тіньової економіки, зменшує надходження до бюджетів усіх рівнів та державних соціальних страхових фондів і в кінцевому підсумку обертається зубожінням освітян, лікарів, військових та незахищених верств населення. Громадяни, які і сьогодні продовжують працювати на приватних фірмах та у підприємців без цивілізованого оформлення взаємовідносин, економлячи 15% на податку з доходів, втрачають набагато більше – це і трудовий стаж, і пенсійні внески та внески до фондів соціального страхування та безробіття, і відсутність будь-яких прав у разі конфлікту з роботодавцем.

Тіньова зайнятість не відповідає довготерміновим інтересам і самих підприємств. Вона спричиняє формування досить великого прошарку населення, зацікавленого у збереженні економічних деформацій, консервує звичку жити за шахрайськими законами, знижує трудову активність працюючих, руйнує моральні принципи.

Відмова підприємців від виплати зарплати „в конвертах” стане проявом здорового прагматизму, від якого певні дивіденди отримають вони самі. Адже тільки спільними зусиллями бізнесу і влади можна збільшити доходи трудящих, подолати бідність і соціальне розшарування нашого суспільства.

Володимир Луценко, заступник начальника ДПІ у м. Чернігові




Теги:трудове законодавство, зарплата в конвертах, Прокуратура


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Не працівникам податкової говорити про моральні принципи!
avatar
2
"Відмовтеся від виплати заробітної плати „в конвертах” - это кому ВЫ говорите, пан Володимир Луценко? Простым работникам, которых взял работодатель на рвботу только при условии получения зарплаты в "конверте"?

"Тіньова зайнятість не відповідає довготерміновим інтересам і самих підприємств." "...тільки спільними зусиллями бізнесу і влади можна збільшити доходи трудящих, подолати бідність і соціальне розшарування нашого суспільства" - смешно звучит. Если бы власть хотела убрать теневую экономику, то она б уже давно это сделала. А не делает она этого потому, что бизнес и власть это одни и те же паны и название им - коррупция.

avatar