реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Відкрито пам'ятник борцям з комуністами

У селі Соснівка на Кіровоградщині відбулося відкриття пам’ятника хліборобам, які загинули у боротьбі з комуністами. Про це повідомляє сайт "Холодноярська ініціатива".
Захід відбувся 29 квітня в межах урочистостей, присвячених вшануванню героїв Холодного Яру. Як повідомляється, пам’ятник зведено зусиллями Холодноярської ініціативи та Історичного клубу «Холодний Яр», а ідея його встановлення належить відомому досліднику української історії Роману Ковалю. Творче втілення в граніті виконав скульптор Дмитро Бур’ян.

«Я хочу сказати, що села, які знаходилися при залізниці, найбільше відчули на собі, що таке совєстська власть. Село Соснівка якраз і є одним з наших нещасних побитих і спалених українських сіл. Допекла совєтська власть хліборобам соснівки – вони вирішили не віддавати хліб і розібрали залізницю. Не встигнувши озброїтися як слід, вони були жорстоко покарані. На полі перед Соснівкою, за свідченнями місцевих людей, було порубано в нелюдський спосіб понад 50 мешканців цього та навколишніх сіл», - заявив голова Історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль.

Нагадаємо, після жнив 1920 року червоноармійські продовольчі загони заповнили чигиринські села й силою забирали у селян хліб. Мешканці сіл Соснівка, Девятка, Скаржинка і Тирнавка розібрали залізницю, щоб більшовики не могли вивозити зерно. Це призвело до кривавих сутичок, внаслідок яких загинуло чимало українських хліборобів.

Як повідомлялося, навесні 2011 року у Холодному Яру реконструювали бій повстанців із червоноармійцями.
Тиждень



Теги:Холодний Яр, Кіровоградська область


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
А почему "совєтська", а не "радянська"? Ведь по чистоте украинского языка и по правописанию должна быть всё-таки "радянська"!
avatar
2
Совєтська, щоб показати наскільки ця влада була чужою для українців. Адже ради насправді в Україні не діяли.
avatar