реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Віддайте громадам їх гроші за ліс!

Нарешті пішла конструктивна дискусія щодо оподаткування земель лісового фонду.

Лісові території, в більшій мірі це Полісся та Карпати, не мають таких якісних, родючих і в такій кількості земель як південні регіони. Відповідно люди не мають солідних доходів від оренди паїв, а місцеві бюджети доходів від податку на землю та оренди, а також єдиного с/г податку.

Але не можна сказати, що Полісся чи Карпати бідні, просто сучасна бюджетна система забирає в цих територій доходи від їхнього багатства (ренту від вирубки лісу) в бюджети вищих рівнів, а люди і громади не те що не отримують компенсаторів, а й мають альтернативні витрати.

Наприклад одна "аграрна" громада Вінницької області і "лісова" громада Чернігівської області мають приблизно однакову кількість населення.

Але якщо порівняти математику, то маючи в 2,5 рази меншу територію, аграрна громада отримує в 3 рази більше податків з оренди, в 10 разів більше земельного податку з фізосіб чи в 16 разів більше єдиного с\г податку. В сукупності це більше 10 млн.грн. різниці.

Натомість підприємства лісового господарства "лісової" громади перераховують в бюджети вищих рівнів більше 10 млн.грн...

Дорогі друзі, підтримайте ініціативу Анатолія Євлахова щодо передачі 100% ренти (від санітарної рубки та від рубки головного користування) в бюджети ОТГ та районів.

Це значно спростить і адміністрування цього податку і стимулюватиме до легалізації промислу. І найголовніше - це збалансує бюджети лісових громад та надасть імпульс розвитку цих територій.

Ратан АХМЕДОВ



Теги:Корюківська ОТГ, Ратан Ахмедов, Анатолій Євлахов, лісовий фонд, Податки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar