реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Вибори уже за відкритими списками!

Навіть за теперішньої системи виборів можна багато чого зробити. У Ковелі ми створимо відкритий блок — громадяни самі зможуть формувати список кандидатів у міськраду, -- каже 36-річний Сергій Кошарук, міський голова Ковеля на Волині.

Більшість міських голів виступають за мажоритарну систему: голосувати за конкретних людей, яких знає громада, а не за партійні вивіски.

Однак навіть за теперішньої системи виборів можна багато чого зробити. У Ковелі ми створимо відкритий блок — громадяни самі зможуть формувати список кандидатів у міськраду. На першому етапі, ми радилися з експертами, хто з городян міг би ефективно представляти їхні інтереси в раді. За допомогою соціологічних досліджень визначили, як до цих кандидатів ставиться громада. Хтось у цьому переліку виявився більш популярним, хтось — менш. Городяни і самі могли дописати у список людей, яким довіряють.

Якщо змін виборчого законодавства не буде, після призначення дати виборів ми перейдемо до другого етапу. Усім містом розпочнемо обговорювати кандидатів, яких висуває громада. Вони увійдуть до виборчого блоку. Перед поданням прізвищ кандидатів до виборчої комісії проведемо загальноміське голосування — сформуємо послідовність кандидатів у списку за кількістю відданих за них голосів.

Згідно з опитуванням, абсолютна більшість ковельчан підтримує таку ідею.

-- Як ставитеся до того, що й партії зможуть скористатися вашим методом?

— Я тільки всіляко сприятиму цьому процесу. Адже тоді не особи проситимуться в партійні списки, а партії запрошуватимуть туди найбільш авторитетних людей.

-- Вибори міських і селищних голів варто розвести в часі з виборами рад?

— Місцеву владу краще обирати одночасно. Бо міський голова не може працювати без ради, як і рада — без голови.

Сайт "Народний оглядач"




Теги:вибори, міський голова, відкриті списки, Ковель


Читайте також



Коментарі (0)
avatar