реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Весняна кулінарія: окрошки, холодники

Кожна вправна господиня з появою першої зелені намагається урізноманітнити домашні страви. Саме навесні настає час страв на кислому молоці, сироватці, з широким використанням зелені. Окрошки, холодники є і в українській, і в російській, і в білоруській кухні. Разом з чернігівською газетою "Біла хата" пропонуємо приготувати весняні страви. Смачного!

ЩАВЛЕВИЙ ХОЛОДНИК

300 г щавлю, 3 склянки кефіру, 200 г сметани, свіжий огірок, 2 зубці часнику, 2—3 зварених на круто яєць, сіль, цукор.
Щавель перебрати, помити, відтиснути воду, залити склянкою перевареної води і закип’ятити. Тоді охолодити і розім’яти на пюре. Сметану, кефір, щавель збити вінчиком на однорідну масу. Додати за смаком розтовченого часнику, солі, цукру і охолодити. Перед подаванням на стіл у кожну тарілку покласти тоненькі півкружальця огірка і четвертинки яєць. Залити холодником, окремо подати грінки-кубики.

ХОЛОДНИК ВЕСНЯНИЙ

500 г вареної яловичини, 100 г щавлю, 100 г шпинату, 1—2 огірки, 2 зварених на круто яєць, 150 г сметани, пучок зеленої цибулі, кріп, зелень петрушки, 2 л хлібного квасу, гірчиця, сіль, цукор.
Щавель і шпинат перебрати, помити, дуже дрібно посікти, посолити і тушкувати протягом 5—7 хв. Тоді з’єднати з холодним квасом. Огірки почистити від шкіри, нарізати півкружальцями, м’ясо — дрібними кубиками, білки посікти, а зелень дрібно нарізати. Все це з’єднати, посолити і залити хлібним квасом. Заправити жовтками, розтертими з гірчицею, цукром і вимішаними зі сметаною. Перед вживанням охолодити. В кожну тарілку можна покласти по грудочці льоду. Подавати з підсмаженими грінками з хліба.

ХОЛОДНИК НАШВИДКУРУЧ

1,5 л кефіру, склянка холодної перевареної води, 2—3 свіжі огірки, 2—3 зварених на круто яєць, пучок зеленої цибулі, кріп, сіль, цукор.
Огірки почистити від шкірки, розрізати поздовж, вибрати насіння, нарізати смужками і посолити. Охолоджений кефір збити вінчиком з водою, додати огірки, дрібно посічену зелену цибулю, кріп, яйця, нарізані кубиками, посолити і вимішати. Перед подаванням на стіл влити 100 г сметани. До холодника подати грінки.

ХОЛОДНИК ПО-ЛИТОВСЬКИ

Пучок молодих буряків з листям, 0,5 л води, 1 л кислого молока (кефіру), 100 г сметани, 1—2 огірки, пучок редиски, 3 зварених на круто яєць, лимонна кислота, зелень петрушки, кріп, сіль.
Буряки почистити, нарізати разом з листям соломкою, залити гарячою водою, посолити, накрити і зварити. Додати за смаком лимонної кислоти, охолодити. Почищену редиску і огірки натерти на грубій тертці. Перед подаванням на стіл кисле молоко або кефір збити вінчиком разом зі сметаною, вимішати з буряками, редискою, огірками, нарізаною зеленню петрушки і кропом, посолити за смаком. Розливаючи в тарілки, покласти по половинці яйця. До холодника подати гарячі грінки.

ХОЛОДНИК ПО-БІЛОРУСЬКИ

300 г щавлю. 300 г буряків, 2—3 свіжі огірки, 2—3 зварених на круто яєць, 1 ч. л. гірчиці, 0,5 л кефіру, 100 г сметани, пучок зеленої цибулі, кріп, сіль, цукор.
Щавель перебрати, помити, залити гарячою підсоленою водою і варити 5—7 хв на повільному вогні. Тоді відвар злити в окрему посудину, щавель охолодити і посікти. Зварені в лушпинні буряки почистити, натерти на грубій тертці і скропити лимонною кислотою, розведеною водою. Щавель і буряк вкинути в охолоджений щавлевий відвар, додати дрібно нарізану цибулю, перетерту з сіллю, кріп, варені жовтки, розтерті з гірчицею, кефір, сметану, нарізані півкружальцями огірки, посічені білки, посолити і охолодити. До холодника подати гарячі грінки.

ОКРОШКА НА КИСЛОМУ МОЛОЦІ

1 л кислого молока, 400 г свіжих огірків, 300 г яловичина, пучок зеленої цибулі, зелень петрушки, кріп, сіль, цукор, 100 г сметани.

До кислого молока влити 1 л перевареної холодної води або краще м'ясного бульйону, збити вінчиком. Огірки почистити від шкірки, нарізати кубиками, з'єднати з рідиною, посипати зеленню петрушки, кропом, посолити, дати цукру за смаком і поставити в холодильник. Окремо у невеликій кількості води зварити м’ясо з овочами. Перед подаванням м’ясо нарізати кубиками, розкласти в тарілки, залити окрошкою, дати по 1 ст. л. сметани. До окрошки подати грінки.




Теги:окрошка, газета Біла хата, кисле молоко, весняні страви, холодник


Читайте також



Коментарі (0)
avatar