реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Великий і зростом, і духом

Сьогодні 75 річниця смерті митрополита Андрея.
Який великий, який могутній був чоловік – і ростом, і духом, і масштабом своєї особистості.

Мультимільйонер, що став аскетом. Духівник, що створював бізнеси і підтримував перші українські кооперативи. Колекціонер старожитностей, що закладав музеї, але поряд з тим фінансував наймодерновіших тогочасних художників. Справжній космополіт (не те, що теперішні продажні грантоїди-"ліберали"), що глибоко любив і співпереживав своєму народу, а тому підтримував і допомагав іншим народам, часто при цьому ризикуючи власною безпекою і життям.

Як елегантно він поєднував ці полярності (хоча ніякі вони не полярності, а філігранно збалансовані протилежні сили – праве і ліве крило, що й робить політ можливим).
І який же він сучасний і слушний. Попереджав же ж нас, що не збудуємо ми успішної, заможної держави, про яку так мріє люмпен у вигляді дешевої ковбаси і низьких тарифів, без "етики", без вищих цінностей, за які не соромно вмирати...ой, не збудуємо:

«А се говорю до Вас, що шукаєте сили економічної без моральности, без Закону Божого. Неможливий є бит економічний без моральности, бо є неможливий без суспільного ладу, а ладу суспільного нема, де нема рівноваги прав і обов’язків. А сеї рівноваги нема, де нема етики».

Тож не потрібно створювати штучних дихотомій і протиставляти прогрес, економічне зростання і національну державу, як це роблять зелебобіки. Послухайте краще старших і мудріших...

Ярина ВИННИЦЬКА



Теги:видатні українці, Шептицький, УГКЦ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar