реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Вандалізм на Київщині

24 березня 2011 р. в с. Пшеничне (колишня Агростанція) Васильківського району Київської області священнослужителями Московського Патріархату було вчинено акт вандалізму. Близько 10-ї години ранку вони викопали встановлений на місці будівництва храму громадою Київського Патріархату хрест і поділи його в невідомому напрямку. Натомість поруч ними було встановлено власний хрест, біля якого було вкопано й столик, який раніше знаходився біля хреста, встановленого Київським Патріархатом.

За словами благочинного Васильківського району протоієрея Омеляна Білика, хрест у с. Пшеничне був освячений 13 років тому. З того часу біля нього настоятель парафії (за сумісництвом) регулярно звершував богослужіння, чотири рази на рік – Божественну літургію. Тому вчинок священиків МП отець Омелян розцінює як свідоме розпалювання релігійної ворожнечі, провокування конфлікту, а також як святотатство і привласнення майна (хреста і стола) громади Київського Патріархату.

«Громадою і мною, як благочинним, подані скарги у прокуратуру та до райдержадміністрації» – повідомив отець Омелян. Ці події він розцінює як порушення з боку Московського Патріархату раніше досягнутих домовленостей щодо вирішення всіх конфліктних ситуацій мирно і в рамках закону. «В присутності керівництва Васильківської районної адміністрації я і благочинний від УПЦ МП раніше домовилися, що всі проблемні питання будуть вирішуватися в районі мирно, без провокування конфлікту, в дусі закону та християнського порозуміння. Вчинком у Пшеничному представники МП цю домовленість грубо порушили» – вважає благочинний.

Отець Омелян повідомив, що вандалізм у Пшеничному – не єдиний випадок провокування конфліктів з боку Московського Патріархату. «У с. Гребінки з наказу депутата Тетяни Засухи раніше було розібрано фундаменти розпочатого будівництва храму. Але й тепер віруючим Київського Патріархату перешкоджають молитися біля освяченого на цьому місці хреста – хоча в селі є два храми УПЦ МП, старий (в хаті) та збудований Засухою новий.

Також прихильники МП провокують конфлікт у с. Гвоздів, де за останні місяці відбулося чотири спроби захопити незавершену будівлю храму Київського Патріархату» – розповів священик і додав, що він і все духовенство благочиння будуть відстоювати конституційні права віруючих Київського Патріархату та відповідно реагувати на провокації з боку представників Московської Церкви.

На 25 березня у Васильківській РДА призначено зустріч представників обох Церков та місцевої влади для розв’язання конфліктів, що виникли у районі.

Прес-центр Київської Патріархії




Теги:вандалізм, хрест, Київський патріархат, московський патріархат


Читайте також



Коментарі (0)
avatar