реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

В Ужгороді молилися за чернігівця

Ректор Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина Волошина, Уповноважений Української Православної Церкви (МП) з питань вищої освіти і науки, професор, архімандрит Віктор (Бедь) відслужив заупокійну літію за видатним українським військовим, політичним і державним діячем, гетьманом Лівобережної України (1722 – 1724) Павлом Леонтійовичем Полуботком (бл.1660 – 18.12.1724) у день його мученицької кончини, 18 грудня за старим стилем (31 грудня за новим стилем), в Петропавловській фортеці Санкт-Петербурга Московії внаслідок нелюдських тортур за наказом московського царя-імператора Петра І.

У молитві до Господа Бога отець-ректор просив прощення усіх земних гріхів, допущених з власної волі чи під примусом, для небіжчика і всіх полеглих у боротьбі за державну незалежність України, дарування їх душам вічного спокою та життя у піднебессі.

Павло Полуботок був довгий час чернігівським полковником, а згодом - наказним гетьманом Лівобережної України. Його батько - переяславський полковник Леонтій Полуботок похований при вході до Успенського собору чернігівського Єлецького монастиря. В Чернігові є вулиця гетьмана Полуботка, де був його маєток. А під Черніговом досі є село Полуботки та в Любечі збереглася кам'яниця Павла Полуботка.



Теги:УПЦ МП, чернігівці, ужгород, Павло ПОЛУБОТОК


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Пане Василю!
Ви допустили неточності та натяжки.
Звідки Ви взяли, що Павло Полуботок був гетьманом Війська Запорізького та головою Лівобережної України? Державного утворення "Лівобережна Україна" ніколи не було і ніхто в ньому не "головував".
Посада, яку два роки обіймав П. Полуботок називалася "наказний гетьман Молоросії".
avatar
2
Пане Іване! А звідки Ви взяли, що то мій текст? там хіба є мій підпис?
Наразі дякую - дещо виправив
avatar