реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

В Україні вперше засудили сепаратиста й беруться за інших

Апеляційний суд Криму в п’ятницю засудив активіста організації «Народний фронт «Севастополь – Крим – Росія» Семена Клюєва до чотирьох років позбавлення волі за публічні заклики до зміни території України.
Враховуючи вік Клюєва, суд визначив, що покарання буде умовним із відстроченням виконання вироку на два роки, повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна». Клюєву заборонено залишати територію України, при цьому він має повідомляти про своє місце проживання і місце роботи правоохоронцям.

Судове слідство у справі ще одного активіста цієї організації Валерія Под’ячого тимчасово зупинили, оскільки його оголошено в розшук.

21 січня 2008 року Клюєв провів прес-конференцію зі своїми однодумцями в Сімферополі, на якій вони закликали скасувати Конституцію Криму, ухвалити декларацію про приєднання Криму до Росії, зняти «окупаційну» символіку з держустанов в Криму і вивісити державні прапори Росії. Клюєв зачитав ці заклики з прес-релізу на прес-конференції, а Под’ячий написав цей текст.

Ці дії суд оцінив як порушення ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу – умисні заклики до здійснення публічних дій зі зміни кордонів України, порушуючи порядок, встановлений Конституцією України.

Клюєв заявив журналістам, що обов’язково оскаржуватиме це рішення, назвавши його «злочином проти росіян».

Прес-служба СБУ з цього приводу наголосила, що цей судовий вирок – перший прецедент, коли суд покарав за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. Служба безпеки також повідомила, що цього ж дня, в п’ятницю, її слідчі завершили розслідування і передали до прокуратури Донецької області кримінальну справу щодо трьох колишніх лідерів донецької міської організації «Донецька республіка», знятої з реєстрації в органах юстиції за рішенням суду ще 2007 року.

Їх звинувачують у розповсюдженні матеріалів із закликами до насильницької зміни конституційного ладу, меж території і державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, поєднаних із розпалюванням національної ворожнечі.

СБУ запевняє, що й надалі приділятиме пріоритетну увагу недопущенню створення сепаратистських організацій.

Радіо Свобода




Теги:Сепаратизм, Росія, Крим, СБУ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar