реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Українська делегація вирушила до Сандармоху та на Соловки

2 серпня 2010 року з Києва вкотре вирушила до Російської Федерації українська делегація для участі у традиційних днях пам'яті в урочищі Сандармох (Республіка Карелія) і на Соловецьких островах.
Поїздка організована Українським інститутом національної пам'яті за підтримки Всеукраїнського товариства “Меморіал” ім. В.Стуса, Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих, Всеукраїнського Товариства "Просвіта" ім. Тараса Шевченка, Всеукраїнської молодіжної громадської організації "Спілка української молоді" та ін.
Зазначена акція є міжнародною суспільно та політично значущою подією, участь у якій, беруть представники з різних країн світу – України, Росії, Білорусії, Польщі, Німеччини, Фінляндії, Литви, Естонії, Грузії, інших.
Регулярні поїздки українців до Сандармоху почалися 1997 року – після того, як об’єднана карело-пітерська пошукова експедиція віднайшла місце масових розстрілів жертв більшовицьких репресій. Відтоді в лісовому урочищі за озером Онего, де в роки Великого терору страчено тисячі людей, зокрема й ув’язнених у радянських концтаборах жителів України, побували сотні наших земляків-прочан. З-поміж них – колишні політв’язні, нащадки й родичі репресованих, громадські діячі, науковці, письменники, журналісти, студенти.
Нинішня поїздка української делегації традиційно пройде через Санкт-Петербург, Петрозаводськ (низка заходів за участю товариства української культури Карелії “Калина”), урочище Сандармох (5 серпня – мітинг, покладання вінків та квітів), Повенець (відвідання Біломорканалу). На Соловках 7 серпня відбудуться мітинг і панахиди, згодом – меморіальні заходи в селищі й на Сокирній горі.
11 серпня українська делегація повернеться на Батьківщину.

Джерело: Український інститут національної пам’яті
http://www.memory.gov.ua/main/ua/news/detail/337.htm






Коментарі (0)
avatar