реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Українська церква варить миро

В Українській Православній Церкві Київського Патріархату триває мироваріння. Варто зазначити, що миро варить тільки автокефальна (в перекладі - самостійна) церква. Тому, скажімо, УПЦ Московського патріархату миро не варить, а бере з Москви.

Приготування святого мира в житті Православної Церкви відіграє важливе значення, оскільки через помазання святим миром для охрещуваного подаються благодатні дари Святого Духа, які зміцнюють його в духовному зростанні. Якщо в Таїнстві Хрещення людина відроджується для життя духовного і стає християнином, то Таїнством Миропомазання завершує благодатний процес свого вступу до Церкви Христової.

Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет після Божественної літургії Ранішосвячених Дарів у Володимирському кафедральному соборі м. Києва разом із духовенством, співаючи тропар "Благословенний Ти, Христе Боже наш...", хресним ходом попрямував до приділу святих мучеників і страстотерпців Бориса і Гліба, що розміщений на другому поверсі собору, де урочистим молебнем було покладено початок мироваріння. Предстоятель Київського Патріархату звершив молебень на початок мироваріння та окропив святою водою сосуди, єлей, вино та пахощі.

Після цього було запалено плити, на яких стояли два казани, місткістю по 40 літрів. Священнослужителі влили відповідну кількість оливкової олії та білого виноградного вина. Клірики Володимирського собору, з благословення Предстоятеля, приступили до відповідальної та святої праці. Під час варіння святого мира безперестанно священиками читається Євангеліє. Впродовж мироваріння два священнослужителі помішують олію і вино. Це робиться для того, щоб олія не пригоріла.

З благословення Святійшого Патріарха Філарета до мироваріння готувалися заздалегідь. Було зібрано усі потрібні матеріали (компоненти), що входять до святого мира. Так для приготування мира було зібрано та застосується 24 різноманітних трав і 49 пахощів (благовонних масел), серед яких трояндове, жасмінове та нардове масла були привезені з Єрусалима та Святої Гори Афон. Заздалегідь, у Хрестопоклонну неділю, трави було замочено для настоювання в оливковій олії і білому вині.

Традиційно освячення мира відбудеться за Божественною літургією у Великий четвер.



Теги:Миро, мироваріння, Київський патріархат, УПЦ МП


Читайте також



Коментарі (0)
avatar