реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Українців привчали до вторинності...

Україну міцно привчили до вторинності. Вона, як мати-годувальниця, викормлювала імперії й приблудних собачат, але відступала й відступає чужинцям владу та власність. Однак найбільш прикро – що відступає й історію, якою, а не магазинними сумішами, тільки й можна вигодувати і виростити здорових громадян.

Сьогодні казкові й не дуже припущення про походження, вік народностей, котрі жили на території сучасної України, вік і значення української мови, кажу я обережно, до прикладу: Шумерська й Трипільська цивілізації датуються приблизно одним і тим самим часом в історії: 2 – 4 тис. до н.е. – викликають зверхній і не дуже чемний окрик своїх же, викормлених на імперських історичних сумішах, землячків із циновими ґудзичками: мовляв, не ганьбіться, шо ви як діти, ми ж ідемо у світ дорослих…

Зараз слова Шевченка «й свого не цурайтесь» треба прочитувати інакше: не цурайтеся, не бійтеся свого справжнього обличчя. Пам’ятаєте казку про гидке каченя, яке насправді було прекрасним лебедем? Це Україна. У цьому впевнена я, цинічкиня й недоучка, бо яка освіта була в часи застою в срср! Правда, я багато, хоч і несистемно,як сказали б освоювачки ґрантів, читала й читаю. Дуже приємно, коли твою задерикувату впевненість підтверджують освічені професОри. Нижче - цитата з інтерв'ю Тімоті Снайдера.

"Часто те, що забувається, є тим, що насправді варто пам’ятати, і часто те, що вважається маргінальним, насправді є центральним. Я думаю, що Україна насправді посідає центральне місце в історії не лише Європи, а й цього великого євразійського простору і навіть світу. Як ви кажете, її відтісняють на другий план імперські наративи, іноді вона також може бути мінімізована власними національними міфами у відповідь на імперські наративи. Але насправді від самого початку і на всіх етапах передісторії та ранньої історії до сучасності ці землі і люди на цих землях були дуже важливими для того, що насправді відбувається у світі — чи для створення мов, якими ми розмовляємо, чи для винайдення міста, що, здається, сталося саме тут, чи до того, як розвивалася грецька цивілізація або північноєвропейська цивілізація. Усі ці речі мають дуже глибокий і органічний зв’язок з Україною. І наша ідея полягає в тому, що якщо повернути Україну в центр, то не тільки ми зможемо сказати багато цікавого про ці землі, а й решта світу матиме більше сенсу".

Галина ПАЛАМАРЧУК



Теги:невідома Україна, Галина Паламарчук, Тімоті Снайдер


Читайте також






Коментарі (1)
avatar
0
1
Має бути власний україноцентризм і опора на свою титульну націю, а не підміна її політичною нацією - якоюсь національно знеособленою. Нам не загрожує власний великодержавний шовінізм, що підтверджується наявними законами про національні меншини та про корінні народи, у той час як досі нема закону про українську націю. Далі залишаємося "безпаспортними" в своїй державі. Допоки? Це ж підіграє путлеру, що української нації не існує.
avatar