реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

«Українці Румунії тримаються купи» -- Олександр Шевченко

Нещодавно заступник голови чернігівського обласного товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка, голова обласної «Молодої Просвіти» Олександр Шевченко гостював у столиці Румунії Бухаресті.

Він взяв участь у тренінгу молодих лідерів українських організацій з 7 країн Європи – Іспанії, Російської Федерації, Естонії, Молдови, Сербії, Румунії та України.

«Українців у Румунії всього 70 тисяч, а вони мають три газети, журнал, факультет. Українці мають і свого депутата у парламенті – за квотою. Українські села живуть дружньо з румунськими, але хлопці беруть дівчат заміж майже виключно з українських сіл», -- розповідає представник чернігівської «Просвіти» Олександр Шевченко.

У Банаті – маленькому районі між румунськими та болгарськими селами всього лише 8 українських сіл, де живе біля 10 тисяч жителів. І всі вони тримаються українського кореня.

«Для збереження української мови багато зробили українські греко-католицька та православна церкви. Але українці нарікають, що православна церква підпорядкована Румунській. А молодь, яка виїздить у міста, румунізується. Якби була підтримка української держави – так, як це робить влада Угорщини для своїх одноплемінників у Румунії – українці б почувалися набагато захищеніше», -- підсумовує результати поїздки заступник голови Чернігівської «Просвіти» Олександр Шевченко.



Теги:Просвіта, Олександр Шевченко, Чернігів, Україна - Румунія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar