реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Українці повертаються в центр...

Комуністи всіх українських діячів у топоніміці Чернігова позаганяли були на задвірки - Лесю Українку в Холодний Яр, Франка на Стару Подусівку, Кропивницького в кущі під горою, а цілком наче їхніх (але чули нюхом пролєтарським, шо таки не їхні!) Тичину і Довженка - в такі нетрі, що мало хто й знає де їх вулиці. Ну, тільки з Шевченком уже ж не могли совладать - мусили терпіть у самісінькому центрі.

Натомість натуляли в центрі історичного міста своїх російсько - єврейських єроїв, які навіть за більшовицьким табелем про ранги займали невисокі місця - Урицького (тепер - П'ятницька), Куйбишева (Магістратська), Свердлова (гетьмана Полуботка), Фрунзе (Мстиславська), та й навіть дрібного злодія Мурінсона були впхали замість історичної назви Воскресенської. А українцям в центрі міста вони не знаходили місця, навіть якщо це були большевики. Та й навіть уже в незалежній Україні міська рада під орудою останнього першого секретаря обкому комсомолу Соколова вулицю Незалежності назвала на Масанах. Нічого не маю проти цього молодого симпатичного району окраїнного, але ж не центр...

Ось чому я підтримую пропозицію про називання вулиці Толстого іменем всесвітньовідомого режисера Олександра Довженка. Бо дико виглядає, коли навіть сьогодні ні американське, ні російське (Сокуров, Тарковський), ні японське кіно не обходяться без Довженка, а в нас його вулиця запхана у приватносекторський відрізок.

До речі, цього року ювілей Довженка. І якраз доречно одну з центральних вулиць Чернігова назвати його іменем (а після війни поставити і пам'ятника ловкого), а Сосницький музей Довженка перетворити в музей- заповідник із наступним розширенням виставкової площі.

Василь ЧЕПУРНИЙ

Мабуть так і в райцентрах чи центрах громад!? Так було від совка і так проявилось під час змін вже за Незалежности. Се коли онуки та правнуки діячів місцевого розливу від комсомольців 20 -х,активістів колективізації та ініціаторів церковних погромів, коли й погоджувалися на імена УКРАЇНСЬКИХ діячів, то застромлювали їх подалі та на закинуті вулиці. У всякому разі так вчинили депутати у Новгороді-Сіверському з вулицями І.Мазепи, М.Грушевського, Героїв Крут тощо.

Борис ДОМОЦЬКИЙ



Теги:вулиці Чернігова, топоніміка, перейменування вулиць, ДОВЖЕНКО, Василь Чепурний


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Є діячі, що співпрацювали з владою, працювали на її зміцнення під час нищення народу. Навіть, Винниченко, який жив за кордоном, співпрацював зі Сталіним.
Виходить, були колаборантами окупаційної влади.
Не можу збагнути, що імʼя якогось діяча в окупації зараз буде в назві вулиці.
Тому не називати вулицю іменем Довженка треба, а прибирати. Водночас, переглянути (не прибрати) експозиції в музеях, програми в школах щодо вивчення творчості діячів-колаборантів.
А імен для називання вулиць маємо доволі.
avatar