реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Україна припиняє авіасполучення з Бєларуссю.

Україна повністю припиняє авіасполучення з Республікою Білорусь і перенаправляє всі рейси в обхід її повітряного простору, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов у коментарі «Інтерфакс-Україна».

«З огляду на рівень небезпеки та нахабства викликів демократичним цінностям, які створює своєю діяльністю влада Білорусі в безпосередній близькості до кордонів України, президент Володимир Зеленський ініціював рішення про повне припинення авіасполучення з Республікою Білорусь і перенаправлення всіх авіарейсів в обхід її повітряного простору. Глава держави доручив уряду опрацювати відповідне питання», – сказав секретар РНБО.

Секретар РНБО наголосив, що «затримання 23 травня білоруського опозиційного журналіста в Мінську – це відкритий виклик всьому демократичному світу, нахабне нехтування міжнародними нормами і правилами».

Лідери 27 країн-членів Європейського Союзу на саміті 24 травня ухвалили політичне рішення заборонити польоти літаків із країн ЄС над Білоруссю й припинити авіасполучення білоруських авіакомпаній із територією Євросоюзу.

Про це йдеться в рішенні саміту ЄС, оприлюдненому у понеділок пізно ввечері речником президента Європейської ради Шарля Мішеля.

Зокрема, Європейська рада засудила затримання в Мінську співзасновника опозиційних білоруських Telegram-каналів Романа Протасевича та його дівчини, громадянки Росії Софії Сапеги. Лідери ЄС закликали негайно їх звільнити й гарантувати їм свободу пересування.

Крім того, Європейська рада звернулася до Ради ЄС із проханням підготувати додаткові санкції проти фізичних та юридичних осіб, причетних до затримання Проташевича й Сапеги.

Лідери ЄС також ухвалили політичне рішення «закликати всіх авіаперевізників, що базуються в ЄС, уникати польоту над Білоруссю», а також, через Раду ЄС, «заборонити проліт над ЄС білоруськими авіакомпаніями й заборонити доступ до аеропортів у ЄС рейсам, якими оперують ці авіакомпанії».

Британія не прийматиме рейси «Белавіа» та запровадила санкції проти сотні білорусів.

Кабінет міністрів України збереться сьогодні для обговорення ситуації в Бєларусі.



Теги:Україна - Бєларусь, РНБО, Роман Протасевич, режим Лукашенка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar