реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

У США запустили ракету, якою пишаються українці

Приватна компанія Ілона Маска SpaceX у співпраці з NASA 30 травня о 22:22 (за Київським часом) запустила на МКС космічний корабель Crew Dragon з двома астронавтами на борту.

У розробці й виготовленні першого ступеня ракети брали участь українські підприємства.

Вперше за 9 років двоє американських астронавтів відправилися на МКС не на російському "Союзі", а на американському кораблі, передає Економічна правда

NASA не розбробляла новий корабель для польотів на МКС, а оголосила конкурс серед приватних компаній - у 2014 році у ньому перемогли Boeing і Space X.

При цьому, тестовий політ Starliner, який розробила Boeing, був невдалим, натомість тестовий запуск Сrew Dragon від Space X пройшов успішно.

У березні 2019 року відбувся перший політ Crew Dragon до МКС - випробувальна місія SpaceX Demo-1. Корабель доставив продукти на станцію і повернув потрібні вантажі на Землю. Замість астронавтів на борту знаходився манекен в скафандрі.

Апарати Crew Dragon - багаторазові, але за контрактом з NASA для доставки людей на станцію їх використовуватимуть лише одноразово. При цьому SpaceX дозволено використовувати ці ж капсули повторно для вантажних місій на МКС.

Зазначимо, що вартість відправки одного астронавта на МКС компанією SpaceX обійдеться NASA в 50 мільйонів доларів. "Роскосмос" бере за цю послугу майже вдвічі більше - 90 мільйонів доларів.

На борту Crew Dragon: пілот, 49-річний Роберт Льюїс Бенкен і 53-річний командир Даглас Джеральд Херлі.



Теги:космос, Ракета, Ілон Маска, США-Україна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar