реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

У Сосниці до Різдва плетуть павуків

Павук із соломи – не тільки традиційна українська прикраса Різдва, а й символ світу, який, за язичницькими віруваннями, зіткав павук. Їх стали плести в Сосниці до свята.

«Відроджуємо забуті різдвяні традиції» – так звався захід Сосницької публічної бібліотеки, що відбувся в особливій затишній, родинній атмосфері. Разом з гостями працівники закладу пригадали різдвяні традиції, поділились рецептами куті та варіантами 12 страв. Також присутні дізнались про особливості святкування Різдва за новоюліанським календарем, прикмети, повір’я та ворожіння, які практикували давні українці цього дня. Зворушливим моментом слало виконання колядки Наталією Кошовою разом із донькою Софією. Текст колядки відтворює події сьогодення та в черговий раз демонструє, що наш народ незламний, творчий та продовжує традиції своїх предків, створюючи нові обрядові пісні.

Наостанок учасники заходу скуштували кутю за класичним рецептом, смачний узвар та пухкі пиріжки.

У Сосницькому літературно-меморіальному музеї Олександра Довженка також плели різдвяних павуків. Тут знають, що павук, за віруваннями, міг забирати невдачі і хвороби, позбавляти безпліддя, очищати простір – у такому випадку його треба було палити на Водохрещу, або ж його прикрашали писанками і залишали в хаті на весь рік. Як прикрасу і оберіг.

Музейники дослідили, що на Сосниччині також перед Різдвом вішали голубів з паперу та «різдвяних їжаків» – прикрасу з тіста, густо прикрашену соломинками, до яких кріпилися кольорові клаптики паперу. Але цього звичаю ще не відроджували – буде на той рік.
"Голос України"



Теги:різдвяний павук, різдвяні традиції, Сосниця, народні звичаї


Читайте також



Коментарі (0)
avatar