реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

У Сокиринцях треба створити заповідник!

Про це йшлося на прес- конференції першого голови краєвого Руху Валерія Сарани та почесного голови чернігівського товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка Василя Чепурного у приміщенні «Просвіти» (вулиця Хлібопекарська, 10).

«Якось так сталося, що всі знають про унікальний палацово- парковий комплекс у Сокиринцях, але досі ніхто з владців не зробив нічого, щоб там створити заповідник. Саме заповідник потрібен для збереження, дослідження і розвитку цього унікального куточка української історії та культури», - наголосив Василь Чепурний.

Палацово- парковий комплекс у Сокиринцях включає в себе палац Галаганів – Ламздорфів, альтанку, флігелі (на 20 кімнат, що стоять забитими!), готичний місток, каретну дорогу, палею туй, столітні дуби тощо. Характерно, що з 48 дверей палацу автентичними є 40!

«Палац збережено завдяки унікальному чоловіку – директору аграрного ліцею Миколі Купрієнку, - розповів Валерій Сарана. – Він добрий господар, але ж реставрація, вивчення пам’яток не можуть бути компетенцією профтехучилища, потрібен заповідник».

Ініціатори створення заповідника розповіли про свої подальші плани – видати за бюджетні кошти книгу Ольги Шаповалової про Сокиринці, провести інформаційну кампанію, ініціювати рішення обласної ради через депутатів – просвітян. Таким чином вийти на створення заповідника, який згодом цілком може отримати статус і національного, адже тут збережено одну з небагатьох на лівобережжі садиб минулих століть.

Прес- служба обласного товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка.



Теги:Галагани, Василь Чепурний, Рух, чернігівська Просвіта, Сокиринці


Читайте також



Коментарі (0)
avatar