реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

У Росії вбили відомого православного священика

Відомий священик і богослов, що постраждав за свою віру в радянські часи о. Павєл Адельгейм убитий в своєму власному будинку у Пскові увечері 5 серпня, повідомляє кореспондент "Порталу-Credo.Ru".Портал- кредо. ру

Інформацію, поширену в "Живому журналі" лідером псковського "Яблука" і депутатом місцевих законодавчих зборів Левом Шлосберг, Порталу підтвердили рідні о. Павла.

За попередніми даними, смертельну рану ножем о. Павлу завдав якийсь психічно неврівноважений молодик, який приїхав з Москви за рекомендацією когось із знайомих священика. Два дні тому вбивця вже був у о. Павла, але поїхав додому, проте 5 серпня раптово повернувся і вбив священика.

Довідка "Сіверщини".
Павєл Анатолійович Адельгейм походить із російських німців. Дід був розстріляний 1938 року, батько, артист і поет, розстріляний 1942 року, мати засуджена і вислана 1946 року. Після арешту матері жив у дитбудинку, а потім з матір'ю на поселенні в Казахстані. Повернувся до родичів у Київ.

16-річним стає послушником Києво- Печерської Лаври, а у 18 років поступає в Київську духовну семінарію.
1969 року, будучи священиком, арештований за поширення самвидаву. Звільнився 1972 року інвалідом, втративши ногу. Служив в Узбекистані, потім -- клірик Псковської єпархії.
Одружений. Троє дітей, шістеро внуків.
Відомий своїми виступами проти порушень канонічного права керівництвом Московської патріархії.



Теги:православіє, Павєл Адельгейм, вбивства в Росії


Читайте також



Коментарі (11)
avatar
1
Тільки не потрібно брехати! Проти чого б о. Павло не виступав, але він завжди залишався кліриком Московського Патріярхату і не ухилявся в розкол, як деякі!
avatar
2
До речі, ось ще гарний момент з біографії о. Павла: "В 1954 году он становится послушником Киево-Печерской Лавры, затем поступает в Киевскую духовную академию. В 1956 году был исключен из семинарии игуменом Филаретом (Денисенко) по политическим мотивам."
avatar
3
і що ж хорошого, що він був у Московському патріархаті? До речі, на конференцію в Чернігові, як повідомив Сергій Шумило, о.Павєл готував доповідь про своє катакомбне служіння. А це зовсім не Москвоська патріархія!
avatar
4
Т.зв. РПЦ утворена 1943 року за наказом Сталіна -- загальновідомий факт. То чим гордитися? До речі, і зветься вона навіть не так, як звалася при патріарху Тихону!
avatar
5
Хай ваш катакобник Шуміло не видає бажане за дійсне. І іншому комусь розповідайте байки про створення РПЦ. Наприкінці 20-х років всі липківці-автокефалісти дружненько відреклися від віри, а їхні листи досі зберігаються в газеті "Нове село", а РПЦ-шні священики чомусь масово пішли на розстріли. І доказів цьому в мене вдосталь. Вас це не дивує?
avatar
6
Липківці були масово розстріляні, в т.ч. числі і сам митрополит Василь Липківський. Це перше. Друге. Вас не дивує, що саме українські автокефальні храми були знищені, а храми "тихновців" збереглися, хоч і під зерноскладами ...І третє: катакомбники і липківці -- це різні речі
avatar
7
Про що ви спорите, шановні?
Від рук сучасного подонка загинула достойна людина, а ви не бачите аналогічної проблеми в Україні і дискутуєте на любу для пана Василя тему - про Сталіна та його діла.
avatar
8
Тоді хай пан Василь не приписує покійному того, про що він протягом життя навіть не помишляв. Зараз йому можна багато чого приписати, адже він не . Я не сумніваюся, що за життя в о. Павла було вдосталь шансів перейти в один з багатьох розколів, але це що він цього не зробив і говорить про те, що священник був богобоязненим і знав, що гріх розколу не змивається навіть мученицькою кров'ю.
Що ж стосується розстрілів за віру автокефалістів, то загинули лише липківський і одиниці "священиків" і те випадково, решта, ще раз повторюю, дружненько повідрікалися від всього, а відібрані раніше храми залишили напризволяще, а слов'яни-тихоновці піклувалися ними до самої своєї смерті.
Я вже не один рік працюю в архівах Чернігівської області і без вашої допомоги знаю хто, коли і від чого відрікся, да і кожен бажаючий має можливість замовити газету "Нове село" за 1920-ті роки і побачити хто з нас правий, а хто нагло бреше.
avatar
9
Приписувати я нічого не можу, але ось вище в стрічці прочитайте його слова. Наводить сайт Портал-кредо. ру. Тисячі знищених священиків УАПЦ, тисячі знищених храмів УАПЦ для вас не аргумент , бо ви ж тільки радянську большевицьку газетку читаєте.. . Шкода, якщо історія вивчається тільки по таких газетках, як "Наше село" чи "Червоний плугатар". Ви ще Ємельяна Ярославського (так званого, бо насправді його інакше звали) процитуйте...
До речі, а це чисто по-московськи витягати з півстолітньої давнини про ігумена Філарета. Щоб як небудь мазнути Патріарха Філарета! Так наче це має відношення до смерті о.Павла...
avatar
10
Шкода, пане Василю, що ви так Бога і не пізнали. Я впевнений, що ви над цими словами і розмірковувати не станете, але, на превеликий жаль, це так. Віра, яку ви сповідуюте, - лише примара і ціль для кращого розповсюдження своїх націоналістичних поглядів. Якби ви були дійсно віруючою людиною, то б знали, що справжня Христова церква завжди була не такою! Не такою, яку потрібно нашому збоченому розуму. І знаєте в чому найголовніша ваша помилка? Потрібно намагатися змінювати не церкву, а самого себе. Я за вами спостерігаю вже більше 10 років і вже гарно вас пізнав, а ще достатньо добре пізнав вашу віру, точніше те, що її у вас абсолютно бракує. Можливо ви раніше гарно попрацювали на благо компартії, а зараз намагаєтеся все це виправити. Хтозна? Моя вам порада, частіше читайте Святе Письмо і знайдете відповідь і спокій. А наостанок хочу нагадати вам слова Апостола Павла: "Життя ж наше на НЕБЕСАХ, звідки ждемо й Спасителя, Господа Ісуса Христа,"
avatar