реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

У Носівці Лєнін став плямистим

Наша газета неодноразово повідомляла про вже традиційне обливання фарбами пам’ятника більшовицькому вождю у Носівці «приуроченому» здебільшого до різних подій і дат. Останній такий матеріал було вміщено в «Сіверщині» з приводу «фарбування» Лєніна в червоний колір «до дня Перемоги». Після цього він ще був пофарбований і до «дня Незалежності». Щоразу стараннями міськради (бо не дивлячись на наявність екзальтованої когорти захисників пам’ятника, ніхто з них з драбинами і ганчірками до облитої їхньої святині не поспішають) пам’ятник миється, а «вражені» місця – зафарбовуються. Як наслідок, Лєнін став плямистим.

Отож до святкування дня міста (19 вересня) знову ж силами міськради пам’ятник був пофарбований у чорний колір. Хоч екзальтованих помічників знову не було, але, видно, шаманське дійство над пам’ятником ними було десь замовлено і здійснено. Бо у ніч перед днем міста у підпільних фарбувальників вождя рука таки здригнула і посуд із червоною фарбою пролетів мимо, обливши дерева і трав’яний газон. Тоді вже видно з пересердя, невдахи облили Лєніна чимось схожим на кефір.

Так що цьогорічний день міста для прихильників пам’ятника був радіснішим, бо невідомий розчин швидко висох і став майже непомітним. То ж місто, як і за комуністів, святкувало під пильним наглядом причепуреного основопожника найкривавішого суспільного устрою на планеті.

Змушений у черговий раз повторити свої запитання: скільки ще часу потрібно нашим «незалежникам» і «державникам», аби прийняти рішення про цілком законний демонтаж цього, як виявляється, невмирущого у Носівці символу тоталітарної епохи? Коли нашими численними провідниками з політичних партій і рухів, депутатами усіх рівнів, вченими і державними мужами буде остаточно усвідомлено неможливість будівництва незалежної, патріотичної, могутньої і сильної, шанованої у світі держави без рішучого розірвання з ганебним тоталітарним минулим? Неможливо йти вперед з головою повернутою назад. Або тоді слід йти назад, про що відверто і чесно сказати народові. Тим більш, напередодні виборів президента України, коли як ніколи за попередні 18 років, зріс ризик опинитися не серед європейських держав, а під каблуком сильного і нахабного тоталітарного сусіда.

На одному з носівських сайтів вже майже впродовж року триває репрезентативне опитування «Чи потрібен пам’ятник Лєніну у центрі Носівки?». Ствердно на сьогодні відповідають 26 відсотків, у той час як за його ліквідацію висловлюються 61 процент опитаних. Чи не міг би цей результат опитування простих людей бути стимулом до дій?

Василь КИЯНИЦЯ,
депутат Носівської міської ради.






Коментарі (0)
avatar