реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

У ніжинському храмі оновлюються фрески. Самі

У храмі Івана Богослова в Ніжині Чернігівської області, нещодавно переданому Чернігівській єпархії Православної церкви України (ПЦУ), самі по собі почали світлішати настінні фрески та розписи.

«Відтоді, як у нас відновилися богослужіння, настінні зображення стали набувати первозданного вигляду. Це — диво, воно демонструє, що благодать Святого Духа повернулася у храм, який знову почав жити своїм життя», — зазначає о. Олег Расковалов, настоятель храму.

На першому поверсі церкви, у так званому нижньому храмі, фреска на стелі була набагато темнішою, а малюнки — нечіткими. На ній зображені святе Євангеліє, хрест, чаша та хоругви. Світлішати вона почала невдовзі після відновлення богослужінь.
Настоятель і віряни стверджують, що спостерігають таке саме диво і на другому поверсі — в літньому пасхальному храмі. Там над вівтарем видніється почорніле від часу зображення Воскресіння Господнього, а на бокових стінах уже можна розгледіти лики Ісуса Христа, янгола й апостолів, які ще недавно були непомітні. «Лики були темними, а зараз почали світлішати. Доки ми думаємо над реставрацією, Господь Бог сам її починає робити», — зауважує священник.

За його словами, передавання будівлі храму ПЦУ стало непересічною подією насамперед для ніжинців. Відбулося це на початку квітня ц. р., коли Чернігівська обласна рада проголосувала за відповідне рішення. Службу в церкві припинили 60 років тому, а відновили 18 квітня 2019-го. До початку цього року будівлею користувався Державний архів Чернігівської області. Звільняти храм від документів допомагала й релігійна громада. «Ми за два з половиною тижні винесли звідси 285 тис. документів», — зазначає о. Олег.

Зараз цей один із найкрасивіших храмів Чернігівщини перебуває в дуже занедбаному стані й потребує реставрації. Настоятель зазначає, що чекає допомоги від усіх та покладається передусім на Бога. «Якщо він почув молитви нашої громади і передав нам цей храм, то обов’язково допоможе», — вірить він.

Ніжинську церкву Івана Богослова (Іванівська церква) збудували греки 1752 року. Тепер це — пам’ятка архітектури національного значення XVIII ст. У 1760-1826 рр. настоятелями храму були почергово батько та брат першого навколосвітнього мандрівника Юрія Лисянського. Поряд із церквою стоїть будинок священника церкви, де, за переказами, Лисянський провів свої дитинство. Про це інформує Meest-online.РІСУ



Теги:Ніжин, Чернігівська єпархія, чудо, пцу


Читайте також



Коментарі (0)
avatar