реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

У Ніжині буде заповідник?

Народний депутат України Олександр Кодола став провідником інтересів наукової спільноти та громади Ніжина і лобіює створення в місті історико-архітектурного заповідника, - повідомила "Сіверщину" його прес- служба.

Ніжин – одна із туристичних перлин Лівобережної України, яка славиться своїм неповторним архітектурним ансамблем і цікавими історичними пам’ятками. Однак до цього часу місто не має власного історико-архітектурного заповідника, хоча наукова громадськість вже давно докладає зусиль щодо створення у Ніжині такої важливої установи. Наразі на перепоні стоять суто організаційні питання.

Ще 12 квітня 2013 року науково-методичною радою з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури України за участю представників Чернігівської обласної державної адміністрації було розглянуто та схвалено науково-проектну документацію «Обґрунтування створення у м.Ніжині історико-архітектурного заповідника». Однак на заваді створення закладу, стала Постанова Кабінету міністрів України №65 від 01.03.2014, яка забороняє збільшення чисельності працівників державних установ.

Народний депутат України Олександр Кодола неодноразово порушував питання щодо створення заповідника перед Міністерства культури України та іншими державними установами.

Сьогодні під час години запитань до Уряду в Верховній Раді України народний депутат підняв це питання перед Віце-прем'єр-міністром з гуманітарних питань — Міністром культури України В’ячеславом Кириленком.

«Громада Ніжина понад 20 років працює над тим, щоб створити Державний історико-архітектурний заповідник «Древній Ніжин». Зокрема вже був підготовлений повний пакет документів, яким передбачається проведення комплексу заходів щодо охорони та відновлення історичної частини міста, створення додаткових музеїв, розроблення історичних маршрутів тощо. Зараз питання заблоковано на рівні Кабміну та вашого Міністерства. Рік тому я подавав декілька депутатських звернень з цього приводу, і зараз я звертаю вашу увагу на вирішення цього питання. Давайте спільними зусиллями доведемо його до логічного завершення», — зауважив народний депутат.

В’ячеслав Кириленко відповів, що знає про цю проблему, працює над нею, але потрібно узгодити низку організаційних питань, як з боку місцевої громади, так і центральної влади.

За інформацією Олександра Кодоли, до кінця року питання щодо відкриття заповідника буде вже остаточно вирішене.

Щоб пришвидчити цей процес народний депутат надіслав звернення до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, якому, пропонує внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України № 65 від 01.03.2014, які дозволять створити у м.Ніжині історико-архітектурний заповідник державного значення з віднесенням його до сфери управління Міністерства культури України.

«Комплекс пам’яток у Ніжині має виняткову архітектурну, містобудівну, історичну та мистецьку цінність. І така установа, як історико-архітектурний заповідник, необхідна для їх збереження і подальшого раціонального використання. Саме за це виступають жителі Ніжина, представники пам’яткоохоронних організацій та науковці. Тому ми ставимо завдання зберегти древній Ніжин для нащадків», — наголосив Олександр Кодола.



Теги:заповідник, охорона пам'ятників, Ніжин, Кодола


Читайте також



Коментарі (0)
avatar