реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

У Мені найбільше читають Мастєрову і Лиса

Сьогодні читати літературу можливо, не купуючи друкованих видань. Для цього люди використовують смартфони, планшети, рідери (електронні “читалки”), тощо. Як у час цифрових технологій меняни відвідують місцеву бібліотеку і що читають, ми спитали у її директора Інни Дудко:

– Як показує практика, найбільше людей до бібліотеки приходить перед вихідними або у передсвяткові дні – беруть книжки, журнали, відвідують інтернет-центр. У середньому за день у дорослій бібліотеці нараховується близько 40 відвідувань, у дитячій – 70. Хтось читає прямо тут у залі, але більшість відвідувачів беруть літературу з собою. При чому вдома читають не тільки книжки, а й періодичні видання (журнали, газети).

Якщо брати по жанрам, то найбільшим попитом користуються детективи, трохи менше читають романів та містичних творів.

Серед українських авторів найчастіше обирають переможців конкурсу “Коронація слова” – Світлану Талан, Володимира Лиса, Галину Вдовиченко, Валентину Мастєрову та інші. Серед зарубіжних авторів молодь приваблюють твори американського письменника Ніколаса Спаркса, британки Джоджо Мойєс та Поли Гоукінз. Також читачі потроху повертаються і до класичних авторів, таких як: Рей Бредбері, Еріх Марія Ремарк, Шарлотта Бронте.

Мабуть, найпопулярною книжкою, яку обирають жінки є роман Володимира Лиса “Століття Якова”. Пам’ятаю, коли книга з’явилася у бібліотеці – одразу стала нарозхват. Та, в принципі, вона і зараз не втратила актуальність. А чоловіки останнім часом найбільше читали твори Василя Шкляра. Трохи раніше популярними були філософські романи Пауло Коельо.

Наймолодші читачі більше всього полюбляють пізнавальні енциклопедії та, звісно, казки, з яких найпопулярнішою є серія казок “Жили були кролики” (автори: Женев’єва Юрьє, Лоїк Жуанніго). Також діти віддають перевагу творам Всеволода Нестайка, Сергія Дяченка, Олександра Єсаулова, Володимира Рутківського. Ну і, як завжди, великою популярністю користується серія романів про Гаррі Поттера британської письменниці Джоан Роулінґ.

“Найстарішою” книгою у бібліотеці є “Слово про Ігорів похід”, рік видання 1939 (за перекладом М. Рильського), а серед довідникової літератури – Енциклопедичний словник Брокґауза і Єфрона (1899 рік).

Всього книжковий фонд районної бібліотеки (дорослої) налічує 32 809 книжок, дитячої – 14 419. Крім того, ми маємо 50 різних назв журналів та 35 газет, які доступні усім бажаючим безкоштовно.

Можу сказати, що за останні роки кількість наших відвідувачів трохи зросла. На сьогодні недоступність (дороговизна) придбання книжок серед населення мабуть таки спонукає людей іти до бібліотеки. Навіть у час, коли навколо повно різних ґаджетів, в тому числі і електронних книжок, люди, хоча і повільно, але повертаються до бібліотеки. На мою думку, друковане видання все таки відрізняється від того самого планшета чи електронної “читалки”.

Андрій ГАПОН Менщина



Теги:Століття Якова, БІБЛІОТЕКИ, українська книга, Володимир Лис, Валентина Мастєрова


Читайте також



Коментарі (0)
avatar