реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

У Європі скуплене все какао!

Скупленої в Європі партії какао вистачило б, щоб справити по одній шоколадці кожному жителеві планети, пише Обозреватель з посиланням на британську The Daily Telegraph.

Ціни на какао-боби оновили 33-річний максимум після того, як якийсь трейдер 16 липня фактично був скуплений весь європейський запас "шоколадних" бобів.Покупка 241 тисячі тонн какао-бобів є найбільшою операцією на ринку за 14 років. Після укладання угоди ціна ввиросла на 0,7% до максимуму 1977 року і досягла 2732 фунтів за тонну.

Таке подорожчання відбувається на тлі кількох років неврожаїв в Гані і Кот-д'Івуарі, в основних регіонах, де вирощується ця культура. І є побоювання, що коливання на сировинному ринку відіб'ються зростанням цін на шоколад в магазинах. Стало відомо, що операцію провів хедж-фонд Armajaro Holdings, одним із засновників якого є Ентоні Уорд, пише газета.

Уорд почав свій кар'єрний шлях у якості співробітника служби доставки, потім став трейдером на ринку какао і кофе. В 2002 Уорд за два місяці заробив на подібній угоді 40 млн фунтів стерлінгів. Він придбав 204 тисячі тонн какао в період зниження врожаю і політичної нестабільності в Африці. Тоді з часом ціна какао піднялася з 1400 до 1600 фунтів стерлінгів за тонну.

Нинішня угода дозволить Уорду контролювати весь обсяг пропозиції какао бобів у Європі.

З 2007року ціни на какао виросли більш ніж вдвічі через підвищення попиту, зокрема в Індії та Китаї. У результаті виробникам шоколаду довелося піднімати ціну і міняти рецептуру, щоб зменшити споживання ключового інгредієнта, пише The Daily Telegraph.




Теги:Європа, КАВА, како, шоколад


Читайте також



Коментарі (0)
avatar