реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

У Ґданську відкриють пам'ятник роботи чернігівця Єршова

У другій половині травня у легендарному приморському місті Ґданськ відбудеться важлива для української громади подія – відкриття пам’ятника хрестителю України-Русі з нагоди ювілею 1000-ліття смерті великого князя і володаря, хрестителя Київської Русі-України, який впровадив Україну-Русь у простір європейської християнської цивілізації у 988 році.

Австралія, Аргентина, Канада, Велика Британія, Україна (Київ і Крим), а тепер ще й у Польщі буде пам’ятник Хрестителю Русі-України. Скульпторові Геннадію Єршову, який своїми рідними містами вважає і Чернігів, і Ґданськ, в якому живе останні роки, доводилося робити різні скульптури: гетьманів (Іван Мазепа), поетів (Тарас Шевченко), композиторів (Фридерик Шопен), політиків (Лєх Валенса), священиків (Генрик Янковський, Патріарх Філарет), музикантів (Кен Генслі), спортсменів (Кікбоксингер), але «постать Володимира Великого дуже масштабна, не кожному скульптору вдається виконати подібну роботу за життя», – наголошує Геннадій Єршов…

Міська рада Ґданська днями прийняла постанову про встановлення у легендарному місті «Солідарності» пам'ятника Великому князеві України-Русі Володимиру. Першим ЗМІ у Польщі, що повідомило про рішення очільників приморського міста, було Ґданське ТБ. В інформаційному випуску «Panorama» підкреслювалося:

– Святий Володимир має корону, у лівій руці тримає трираменний київський хрест, а в правій, витягнутій руці тримає мініатюру Десятинної церкви, яку збудував у Києві 996 року. Майже одночасно з рішенням ґданських депутатів монумент було привезено з України до Польщі. Це екуменічний Князь, він просякнутий європейськістю, – каже ведучий телепередачі.

Голова Ради міста Ґданська Боґдан Олєшек, від імені депутатів, наголошує:
– Ґданськ – місто відкрите і ми будемо підтримувати такі ідеї, це символічно, що саме такий пам’ятник постане у місті свободи», – наголосив Олєшек.

А депутат Ґжеґож Стшельчик акцентує на заслугах Володимира Великого:
– Для становлення і зміцнення християнства дії Володимира можна порівняти до заслуг місіонера Св. Войцєха, який 997 року прибув до нашого краю і похрестив велику кількість ґданщан, – каже Ґжеґож Стжельчик.

Майстер Геннадій Єршов підтверджує – Ґданськ залишається відкритим, толерантним і свободолюбним містом…

Гроші на спорудження пам’ятника Володимирові Великому зібрала українська громада Польщі, в першу чергу, віряни місцевого храму – греко-католицької церкви Святого Варфоломія у Ґданську.

Отже, 23 травня на площі перед греко-католицькою церквою Святого Варфоломія у Ґданську, відбудеться урочисте відкриття і посвячення пам'ятника з глини, що походить з кар'єру, розташованого біля Трипілля, під Києвом…

А напередодні відкриття пам'ятника Володимирові Великому, 16 травня, у полікультурному місті, місті «Солідарності» і початку епохальних перетворень у Європі (1980–1989рр.), Ґданську, в Європейському центрі солідарності, відбудеться міжнародний симпозіум, присвячений незвичайній особистості, яка вже в середньовіччі впровадила Київську Русь до Європи. Серед учасників конференції «Спадщина Святого Володимира Великого Хрестителя Київської Руси-України» науковці з Києва, Харкова, Москви, Варшави, Ґданська і Кракова.

TVP Gdańsk/Володимир Прядко Польсьске радіо

на фото: Геннадій Єршов біля пам'ятника гетьману Івану Мазепі у Чернігові



Теги:хрещення Русі, чернігівці, Володимир Великий, Україна - Польща


Читайте також



Коментарі (0)
avatar