реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

У Чернігові знову хочуть будувати в охоронній зоні багатоповерховий будинок

У квітні 2010 році в Чернігові виник конфлікт довкола будівництва багатоповерхового будинку в житловому дворі по проспекту Миру, 17-а. Тут, планувалося спорудити 8-поверховий будинок з приміщеннями адміністративного призначення та паркінгом.
Його будівництво розпочалося, мовби, у пригодницькому фільмі. Несподівано на подвір’я будинку по проспекту Миру, 17, заїхав екскаватор і почав рити котлован. Хоча, поряд, на дитячому майданчику гуляли діти. Проти незаконної забудови почали протестувати мешканці прилеглих будинків. Адже у людей відбирали прибудинкову територію, знищувалася зелена зона, площадка для відпочинку. Тобто, порушувалися їхні конституційні права на відпочинок і безпечні умови проживання.
Людей підтримала Чернігівська міська організація Української народної партії, долучилися до протестів і представники інших політичних партій та громадських організацій, депутати.

Будівництво «висотки» здійснювалося в охоронній зоні. Хоча, 23 червня 2009 року депутати міської ради затвердили Генеральний план розвитку Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній». Відповідно згаданого документа на цій території (по проспекту, Миру, 17) обмежена висотна забудова – до 15 метрів.
Але чиновники надали дозвіл на спорудження 8-поверхового будинку із баштою та шпилем (загальна висота – понад 30 метрів)! Адміністрація заповідника надіслала листи в прокуратуру, інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю в Чернігівській області з вимогою скасувати спорудження висотки в історичній частині міста та розглянути питання коригування проекту. В Чернігові зберігся унікальний за своєю цілісністю архітектурно-ландшафтний комплекс, що формувався упродовж тисячоліття і дійшов до наших днів у високому ступені збереженості. Але виникла загроза його руйнації.
Конфліктне питання за ініціативою депутатів було розглянуто на засіданні виконкому Чернігівської міськради 17 травня 2010 року. Виконком прийняв рішення призупинити дію дозволу на виконання земляних та інших робіт, пов’язаних з порушенням благоустрою по проспекту Миру, 17-а. Управлінню архітектури та містобудування міської ради було доручено внести зміни в архітектурно-планувальне завдання для коригування проектно-кошторисної документації зазначеного об’єкта з метою приведення у відповідність до містобудівної документації. Замовнику з будівництва багатоповерхівки ТОВ «РІЕЛ КЕПІТАЛ ІНВЕСТ» доручили, зокрема, провести обстеження конструкцій прилеглих житлових будинків та надати висновки, а також провести зустріч з представниками мешканців будинків для зняття спірних питань між забудовниками та мешканцями.
Забудовник виконав лише одне доручення виконкому: встановив огорожу навколо об’єкта будівництва. Тобто вжив заходів для безпеки проживання мешканців прилеглих житлових будинків.
Будівництво завмерло на два роки. Але несподівано 27 квітня 2012 року на сесії Чернігівської міської ради, у зв’язку із закінченням строку дії договору оренди земельної ділянки, товариству з обмеженою відповідальністю «РІЕЛ КЕПІТАЛ ІНВЕСТ» було продовжено короткострокову оренду, строком до 27 квітня 2014 року, по проспекту Миру, 17-а для будівництва першої та другої черги багатоповерхового житлового будинку. Депутати проголосували дружно, приймати рішення допомогли і так звані новоявлені опозиціонери.
Представник ТОВ «РІЕЛ КЕПІТАЛ ІНВЕСТ» пан Мітенков запевнив депутатів, що змінена проектна документація, висотність будинку зменшена до п’яти поверхів, а з більшістю мешканців сусідніх будинків питання врегульоване. Директор казав неправду, але депутати йому повірили.
І донині забудовник не надав висновків обстеження конструкцій прилеглих житлових будинків (бо не проводив їх) та протокол зустрічі з представниками мешканців прилеглих будинків щодо вжитих заходів для зняття спірних питань між забудовниками та мешканцями (тобто не виконано п. 4 доручення виконкому міськради від 17 травня 2010 року).
Таким чином, депутати відновили конфліктну ситуацію, надавши дозвіл на спорудження багатоповерхового будинку. Люди стурбовані. Невже влада знову порушила їхні конституційні права?
Чернігівська міська організація Української народної партії категорично заявляє, що захищатиме мешканців Чернігова з будинків на проспекті Миру всіма законними методами від свавілля влади та горе-будівельників і закликає чернігівців та громадські й політичні організації приєднатися до протесту проти незаконної забудови.

Прес-служба Чернігівської міської організації Української народної партії





Коментарі (0)
avatar