реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

У Чернігові влада вшанувала жертви політичних репресій своїх попередників. ФОТО

18 травня на одному з місць поховань жертв політичних репресій біля села Халявин Чернігівського району відбулися традиційні жалобні заходи до Дня пам’яті жертв політичних репресій, покладання квітів до Пам’ятного знаку жертвам репресій та мітинг-реквієм.
Вперше з початку 90-х років минулого століття влада не запросила на вшанування жертв політичних репресій представників партій національно-демократичного спрямування, які ініціювали облаштування та вшанування жертв політичних репресій у чернігівській Биківні.
Парламентські партії і нардепи цей захід проігнорували.

Про масштаби політичних репресій на Чернігівщині журналістам розповів представник Інституту національної пам’яті в області Сергій Бутко. Зокрема, він наголосив, що репресії відбувалися за наказом з Москви системно за національними ознаками, проти поляків, німців, ромів. Та все ж 91% репресованих на Чернігівщині складали українці, переважно рядові селяни і робітники.
Варто нагадати, що у 1937-1938 рр. було репресовано також і багато причетних до масових репресій працівників партійних і каральних органів НКВС. Наприклад, розстріляно усіх довоєнних перших секретарів обкому ВКП(б).

І це не випадково.

Вважаю, сьогоднішнім чиновникам і керівникам правоохоронних формувань варто врахувати досвід своїх попередників, які спочатку ревно виконували накази згори, і навіть проявляли ініціативу, щоб збільшити квоти на розстрільні списки №1, але невдовзі опинилися в тих же братських могилах поряд зі своїми жертвами.
Уник такої участі лише Олексій Федоров, який очолював Чернігівський обком у 1938-1941 рр. Саме за погодженням його як одного з членів так званої «трійки», а згодом і партизанського генерал-майора НКВС, двічі Героя СРСР перед війною на Чернігівщині було репресовано як «ворогів народу» тисячі людей.

Сьогодні Дмитро Табачник і Вадим Колесніченко вирішили встановити бюст безпосередньо причетного до масових політичних репресій О. Федорова на «Алеї Воїнської Слави» в Києві до 70-річчя звільнення України від нацистських загарбників і їх сателітів.

Участь у заході взяли голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник, Чернігівський міський голова Олександр Соколов, керівники установ та організацій області, Чернігівського району, делегація з м. Чернігова.
Присутні вшанували пам'ять загиблих періоду 30-40-х — початку 50-х років ХХ століття внаслідок масштабних репресій хвилиною мовчання.

Заупокійну літію відправив секретар Чернігівської єпархії Української православної церкви Київського патріархату отець Роман.

У пам’ять про невинно розстріляних та закатованих громадян біля пам’ятного знаку «Жертвам репресій періоду 30-40-х і початку 50-х років ХХ століття» встановили свічки.

Сергій Соломаха








































Коментарі (0)
avatar