реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

У Чернігові презентовано «Полкь Прилуцкій» - бібліографічну рідкість

У минулу п’ятницю, в культурно-мистецькому Центрі «Інтермеццо» (вул. Шевченка, 9) відбулася презентація унікальної праці видатного українського історика Олександра Лазаревського «ПОЛКЬ ПРИЛУЦКІЙ», том перший, репринтне видання 1902 року та ювілейного 5-го числа часопису «Прилуки. Фортеця». Обидва видання надруковані у київському видавництві «2print».
Презентував видання редактор часопису – Ігор Павлюченко. Ідея створення культурологічного журналу належить Почесному громадянину Прилук, меценату Юрію Коптєву.
- Колись у газеті «Сіверщина» я писав, що Прилуки стають культурною столицею Чернігівщини – такими словами розпочав представлення гостя голова обласної організації товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Василь Чепурний, - при лучанам це сподобалося, чернігівці це взяли під сумнів. Але насправді, у Прилуках відбуваються культурні явища «на голову вищі» ніж у Чернігові. Наприклад відреставрована історична частина Прилук у Чернігові ж про це ведуться тільки розмови, немає і серйозного туристичного путівника, хоча б на рівні червоного довідника «Чернігівщина: енциклопедичний довідник» 1990 року. А в Прилуках виходить такий-от унікальний журнал кожні півроку, який стає явищем, що виходить далеко за межі Прилук. Журнал стоїть не тільки на столичному рівні але й навіть виходить на європейській. Тож і не дивно, що його поширюють на міжнародних авіалініях. Унікальне видання і «Прилуцький полк» Олександра Лазаревського. Професор Київо-Могилянської академії, історик, о. Юрій Мицик мені вже роки два назад говорив про свої плани видати дослідження Олександра Лазаревського. Нині це здійснив Ігор Павлюченко, який вийшовши із міської ради організовує у Прилуках культурні явища, що виходять далеко за їх межі. Не хочеться нікого "підковирювати", але у Чернігові існує інститут історії, етнології та правознавства ім. О.М. Лазаревського який не видав дослідження Лазаревського, а у Прилуках видали.
У ювілейному випуску часопису «Прилуки. Фортеця», - зазначив Ігор Павлюченко , - можна прочитати дослідницькі статті та легенди з історії міста Прилук, нові факти з біографій його уродженців, дізнатись про найновіші археологічні знахідки на Прилуччині, познайомитись із талановитими художниками, поетами, прозаїками.
До речі, досить детективна історія пошуку оригіналу для репринтного видання. Як виявилося, у Чернігові воно відсутнє і знайти його досить важко.
- Те видання «Прилуцького полку», яке дістали мені друзі в Києві, - зізнався пан Ігор, - знаходиться в досить «плачевному» стані. Його взяли «на чесне слово» і потім повернули назад. Нині книги Олександра Лазаревського це бібліографічна рідкість. Цікаво, що на пошук та видання історичної праці пішов рівно 1 місяць. Такий термін у видавництві називали фантастичним, але нічого, справилися.
Як відомо, Олександр Лазаревський, що жив у другій половині 19-го століття зібрані протягом багатьох років документальні матеріали пізніше втілили у наукову працю. Автор мав намір підготувати її в 10 томах, присвятивши кожному існуючому на Україні полку окремий том. Але за життя написав лише три томи, присвячені Стародубському, Ніжинському та Прилуцькому полкам. Четвертий том, присвячений Полтавському полку, історик закінчити не встиг — перешкодила смерть.
На сьогодні, ці книги надзвичайно рідкісні, адже вийшли на початку 20-го століття. Першими перевидали «Опис Стародубського полку» росіяни, видавництво «Беловолье», 2007 рік, потому цю справу продовжив меценат і благодійник Юрій Коптєв, який до Дня міста Прилуки започаткував новий проект: бібліотеку журналу «Прилуки. Фортеця». У якій вийшов друком перший том «Полк Прилуцький». Книгу було безкоштовно передано до бібліотек Чернігова та Прилук, зокрема вручено присутньому на презентації Сергію Лаєвському, директору Чернігівського історичного музею імені В. В. Тарновського. Отримали в подарунок примірник часопису «Прилуки. Фортеця» і журналісти, що були присутні під час презентації. Цікаво відзначити, що окрім змістовних статей з археології у часописі вміщено частину «Черниговского наместничества топографического описания» Афанасія Шафонського, присвячену Прилуччині.
До речі посприяля у здійсненні видання Олександр Ясенчук – PR-менеджер КМЦ «Інтермеццо» та краєзнавець і професійний історик Ігор Ситий. Їхні статті можна також прочитати і в журналі.
З книгою та журналом можна ознайомитися у книгарнях «За двома зайцями» (м. Прилуки, вул. Костянтинівська, 138. Тел. (04637) 35254) та КМЦ «Інтермеццо» (м. Чернігів, вул. Шевченка, 9. Тел. (0462) 973-628.

Прес-служба
культурно-мистецького центру
«Інтермеццо»










Коментарі (0)
avatar