реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

У Чернігові економити газ почнуть з «вічного вогню»?

За повідомленням «Чернігів планово готується до зими», розміщеному на офіційному веб-порталі міської ради, на розширеному засіданні колегії Чернігівської облдержадміністрації міський голова О. Соколов зазначив, що теплопостачальні підприємства міста опрацьовують можливість зниження споживання природного газу.
Зокрема, ПАТ «Облтеплокомуненерго» здійснює реконструкцію 4 котелень загальною потужністю 2,2 Гкал/год., де передбачено заміну котлів НІІСТУ-5 на сучасні котли італійського виробництва. Крім того, будуть проведені заходи щодо заміни мережних насосів та диспетчеризації котелень. Все це дозволить зекономити близько 400 тис. куб м природного газу та майже 1 млн. КВт/ годин електроенергії.
Крім того, О. Соколов зазначив, що на сьогодні надзвичайно гостро стоїть питання скорочення обсягів споживання природного газу на 30%, порівняно з 2013 роком (необхідно зменшити використання газу на 45 млн. куб. м).

Як зазначив міський голова, у зв’язку з цим міські фахівці вивчають поки що два варіанти.
Перший - повне відключення гарячого водопостачання у місті надасть можливість економії 15 млн. м³ природного газу або 21%.
Другий варіант: повне відключення гарячого водопостачання та зменшення нормативних температур у приміщеннях на 2-3 градуси С. В цьому випадку економія складає 26% або 19 млн. куб м природного газу.

А почати економіти газ в Чернігові треба з відключення «вічного вогню» на Болдиних горах. До речі, кілька десятків подібних «вічних вогнів», розташованих в містах і селищах Чернігівщини, вже давно не експлуатуються цілодобово, а запалюються лише під час проведення урочистостей.

Нагадаю, що на підтримання чернігівського «вічного вогню», наприклад, у 2012 році використано 62,22 тис. куб. м природного газу за ціною 1 тис. куб. м. у 2954,1 грн. Утримання цього головного символу культу «Вєлікай атєчєствєнной» війни тільки по газу обійшлася міському бюджету у 183 тисячі 804,1 грн. або по 15 317 грн. на місяць.
Враховуючи, що з 1 квітня 2014 року гранична ціна на природний газ для підприємств, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів, зросла на 64,2% до 4,02 тис грн за 1 тис. куб. м. вартість «вічного вогню» сягне біля 250 тис. грн. на рік.

Тож варто ці «газові» кошти по-людськи спрямувати на облаштування обшарпаних могил жертв Другої світової війни у тій же Кривулівщині, старому Руському цвинтарі та спаленому карателями селі Бобровиця, яке увійшло до складу міста у 1973 році.

Сергій Соломаха


Забутий пам'ятник на братській могилі трьох тисяч жертв на старому Руському цвинтарі.



Братська могила 712 загиблих мирних жителів села Бобровиця біля вул. 40-лєт Пабєди.



Травень у 2013 року, бігборди Партії регіонів і їх однопартійця О.Соколова











Коментарі (0)
avatar