реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

У 100 років — кава і зарядка!

100-річний ювілей відзначила горнятком кави мешканка Вінниці Тетяна Грозна. У 100 років жінка має світлий розум і тренує пам‘ять.

Сторічна бабуся останні 70 років кожен ранок починає з кави і зарядки. І якщо до цього її родина та друзі звикли, то дивиною залишається пам'ять пані Тетяни. Бабця тренує її кросвордами й віршами, які вивчила ще гімназисткою із преси 1917-х років минулого століття.

Ти від життя бери, що можеш.
Бери хоч крихти - все одно.
Ти ж на життя життя не множиш,
А двічі жити не дано.

Цим віршем Тетяна Грозна зустрічає гостей, які прийшли привітати її із 100-м днем народження. Вірші напам'ять 100-річна бабуся може читати дві з половиною години. Її діти Анатолій та Рима зробили каталог маминого репертуару, в якому 75 поезій.

У 80 років пані Тетяна (ліворуч), взувши черевики на підборах, перетанцювала всіх на весіллі внука

"Коли в нас збираються гості, ми беремо каталог і вибираємо вірші відповідно до дати святкування, і мама їх декламує своїм гостям", - розповідає син ювілярки.

Вірші Тетяна Яківна пам’ятає із молодіжного журналу "Пробуждение", який виписувала у 1917 році, коли ще вчилась у гімназії. Отримані там світські манери й строгі правила вона поширила й на своїх дітей. Син Анатолій пригадує, що мама обмежувала його сестричкам час для гуляння та забав. Вони мусіли приходити додому не пізніше десятої години вечора.

"А вже щоб поцілувати таку дівчину, до неї треба було залицятися не один день і не дві години, а кілька місяців", - каже Анатолій.

Жінка мала 5 дітей, трьох уже поховала, так само, як і чоловіка. Овдовіла, але розбагатіла на внуків. Їх – шестеро. Є ще семеро правнуків і двоє праправнуків. Всіх їх бабця вчить одного: жити дружно, створювати сім‘ю і зберігати її.

Поки пані Тетяна, яка святкує своє 100-річчя, співає пісню "Коло мене хлопці в‘ються і за мене часто б‘ються", донька Рима дістає з родинного альбому улюблену фотографію.

"На цьому знімку Тетяні Яківні було 80 років. Було весілля у її онука в Одесі, на якому всіх перетанцювала. Ось така вона була струнка і цікава жінка. Вона завжди носила туфлі на підборах", - згадує донька пані Тетяни.

А та тим часом ділиться своїм рецептом молодості у 100 років.

"Зарядку роблю і намагаюся не об‘їдатися. Лікарів не турбую, якщо раптом недуга яка".

Щоранку пані Тетяна п‘є каву. Той напій бабусі приписав лікар як засіб від головного болю.

Тетяна Грозна вчить дітей та внуків шанувати й берегти родину

А звичка робити зарядку й чепуритися укорінились ще в юнацькій гімназії. Жінка завжди має бути доглянутою, - каже 100-річна бабуся. А щоб тримати мозок у формі, розгадує кросворди й бавиться інтелектуальною грою, яку їй вигадав син.

"Коли я йду з дому, то кажу: ось, мамо, треба підібрати слово з 5 літер. Третя – "л". Приходжу додому, а мама й каже: записуй – у нас вже 116 слів є. Я даю такі завдання, аби мама не сумувала на самоті", - каже Анатолій.

До сторіччя ювілярці з обласної адміністрації передали букет від президента. Однак пані Тетяна його тільки понюхала, але не побачила, бо вже кілька років, як осліпла. А от цукерки якраз доречно до улюбленої кави.

Мирослава Соколова

Джерeло: BBC Ukrainian







Теги:столітні люди, КАВА, століття


Читайте також



Коментарі (0)
avatar