реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Треті пологи сьогодні – не рідкість

Таку думку висловила завідувачка пологового відділення Чернігівського пологового будинку Катерина САВОСТА
За багато років роботи на цій посаді Катерина Анатоліївна набачилася всякого. І як фахівець має свою авторитетну думку. Приміром, вона категорично проти такого популярного нині явища, як пологи вдома. Чому?

— Тому що під час пологів бувають випадки, коли необхідна невідкладна медична допомога і матері, і дитині. В домашніх умовах про таку допомогу не може бути й мови, — переконана Катерина Анатоліївна. —А в нашому пологовому будинку цілодобово несе вахту спеціальна служба, готова до будь-якої ситуації.

— А чи багато зараз жінок народжують?
— Ну, порівняно з 80-ми роками минулого століття, коли в нашому пологовому будинку за рік народжувалося по п’ять з половиною тисяч дітей, сьогоднішні дві з половиною тисячі (в моєму відділенні) — не дуже приваблива цифра. Але разом з тим у нас сьогодні не рідкість жінки, які народжують третю дитину. Інша справа — кожна окрема ситуація.

— Що Ви маєте на увазі?
— З одного боку, добре, що держава фінансово підтримує породіль. Але мені боляче чути, коли породілля з другою чи третьою дитиною не приховує причину появи дитини: «Мені коняку треба в господарство купити» або: «Мені треба хату відремонтувати». Думається в такому разі: що матиме дитина в такій сім’ї? Хоча, звісно, це не масове явище. Принаймні завдяки фінансовій підтримці набагато менше стало відмов від малюків. Тоді як у минулі роки від новонароджених відмовлялися вряди-годи навіть благополучні сім’ї. Що було, те було.
— А який вік у найстарших чернігівських породіль?
— Нещодавно у нас народили нормальних гарних немовлят три 42-річні жінки. Усі три, до речі, стали мамами вперше! Причому у двох жінок пройшли звичайні фізіологічні пологи, а одній (за медичними показаннями) — робили кесарів розтин.
— Чи часто зараз роблять кесарів розтин?
— Ні, його роблять доволі рідко — лише за результатами медичних висновків. А такого, щоб робили кесарів розтин, скажімо, за побажанням породіллі, то такого не буває взагалі.

Розмовляла Інеса ФТОМОВА




Теги:Фтомова, Пологи, народжуваність, медицина


Читайте також



Коментарі (0)
avatar