реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Треба вулицю Савченко- Більських!

У День Військово- Морського флоту України варто згадати контрадмірала, генерал- хорунжого флоту УНР Володимира Савченко- Більського, бо він родом з давнього козацького роду Олишівки, що під Черніговом.

Він народився 1867 року у шляхетській родині, що пам'ятала свій родовід від шляхтича Сави Більського, який прийшов на Запорожжя із Литви. Дядьки Володимира по лінії матері також були знаними - один був головою українського гуртка в Петербурзі і брав участь у похоронах Шевченка, а другий - входив до долегації, яка просила в російського царя Алєксандра II автономії для українців.

Володимир Савченко- Більський служив на Північному флоті, Чорноморському, де стає членом гуртка "Кобзарь" у Севастополі. Останнє його звання в російській армії - полковник по адміралтейству. Коли ж постала Центральна Рада він проводить українізацію флотських екіпажів і отримує призначення директором канцелярії Морського секретарства, засновує гардемаринські школи, отримує підвищення до контрадмірала. Певний час був командувачем Чорноморського флоту УНР.

Після поразки української революції інтернований у Польщі. Пізніше переїхав до Франції, де й помер 1955 року у місті Абондан, пізніше - перепохований.

Одна з його статей звалася - "Босфоро-Дарданельське питання і необхідність панування України на Чорному морі".

...Оскільки ще був один знаменитий Савченко- Більський, художник, племінник Володимира, я від імені товариства "Просвіта" запропонував одну з вулиць Чернігова найменувати імені Савченко- Більських. Проте і цього разу ця пропозиція не ввійшла в пакет обговорюваних на сесію, бо очищення чернігівської топоніміки свідомо тягнеться, як мокре горить...

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Олишівка, Савченко- Більський, перейменування вулиць, Василь Чепурний, видатні українці


Читайте також






Коментарі (0)
avatar