реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Тонкий, прудкий і шкідливий

Така характеристика підходить не тільки звичайному хатньому тарганові, а, як виявилося, і його ідейному родичеві - 23-річному злодію-гастролеру, якого затримали на станції «Чернігів» працівники тамтешнього лінійного відділу міліції.
Нічний міліцейський патруль на привокзальному пероні звернув увагу на молодика, який знервовано прямував геть від щойно прибулого потягу сполученням Одеса-Мінськ. Правоохоронці вирішили поцікавитися особою підозрілого чоловіка, проте ледь рушили в його бік, як той почав тікати. Наздогнали його вже при спробі всістися у таксі. Подальший огляд молодого чоловіка дещо прояснив причину такого неспокою: він мав при собі чималу суму як у вітчизняній валюті, так і в доларах США, проте походження і призначення грошей пояснити не зміг.
До з'ясування обставин чоловіка супроводили до лінійного відділу міліції на станції «Чернігів», де почали випливати цікаві подробиці його біографії. Виявляється, нічний знервований пасажир був злодієм зі стажем, таким собі «вагонним гастролером». Він уже тричі відбував покарання за крадіжки, скоєні саме у потягах далекого сполучення. Його злодійська кар'єра розпочалася ще у 8-річному віці, а улюблений спосіб проникнення непоміченим до вагонів - крізь міжвагонне гумове суфле (так насправді зветься гумова амортизаційна перетинка між пасажирськими вагонами, над вузлом зчеплення). Втім, все це породжувало певні припущення, але так і не пояснювало походження чималої суми грошей у затриманого.
Між тим потяг Одеса-Мінськ уже наближався до Державного кордону України. На останній перед білоруською територією станції Горностаївка пасажири мусять проходити прикордонний та митний контроль. І тут одна заспана одеситка, що прямувала у відрядження до Гомеля, виявила зникнення у неї геть усіх грошей - як гривень, так і доларів. Її розпачливе повідомлення про цю прикрість, адресоване прикордонникам, якраз співпало у часі зі зверненням все до тих же охоронців кордону з боку міліції.
- Хочу особливо відзначити ефективність співпраці транспортної міліції та прикордонників, - зазначив, коментуючи розкриття цього злочину, начальник лінійного відділу міліції на залізничній станції «Чернігів» підполковник міліції Борис Семенюк. - Щойно ми надіслали до прикордонної служби орієнтування, в якому йшлося про вірогідність скоєння злочину відносно майна пасажирів потягу Одеса-Мінськ, як невдовзі вже мали звістку про виявлення потерпілої особи. За сприяння все тих же прикордонників ця жінка прибула у Чернігів, до нашого відділу, і дала необхідні пояснення.
Правоохоронці уточнили у потерпілої, якої суми грошей та в яких саме купюрах вона недорахувалася. Також вона назвала прикмети одягу та взуття особи, яку бачила у своєму купе і підозрює у причетності до крадіжки. Всі відомості співпали з тим, що міліціонери вже знали після затримання підозрілого молодика на чернігівському залізничному вокзалі.
Мовчати далі зловмисникові було безглуздо, і він дав правдиві свідчення.
Виявляться, він підсів до потягу пізно увечері на станції «Київ-пасажирський». Ні з ким не контактував. До вагону проник своїм «фірмовим» способом: відшукав місце, де пружність гумового суфле дещо зменшена, і, немов тарган, проліз крізь шпарину. Причаївся. Після відходу потягу десь із чверть години залишався між вагонами, а тоді рушив на пошуки жертви. Дорогою зазирав у купе, ніби шукаючи місце, аж поки не добрів до такого, де була тільки одна пасажирка. Жінка відпочивала, тож тільки на хвильку розплющила очі: «сусід з'явився...», і знову поринула в сон.
Молодик деякий час посидів на вільній полиці, ніби придрімав, а тоді взявся до справи. Він обнишпорив речі бідолашної одеситки, порадів чималій здобичі, але тікати не поспішав. Тихесенько повернувся на «своє» місце і вдав, наче продовжує дрімати. Лишень на під'їзних коліях станції «Чернігів» гастролер заквапився до виходу. Проте, коли потяг вже котився уздовж перону, треноване злодійське око вихопило у напівтемряві якісь загрозливі силуети. Патруль! Зловмисник почав гарячково діяти. Мерщій повернувся до місця між вагонами, де «сідав» у потяг, і крізь шпарину вислизнув назовні. Колеса ще оберталися, коли він вже зіскочив на перон і хутко рушив до виходу, привернувши увагу правоохоронців.
Наразі затриманий докладно розповів слідству всі деталі скоєння ним крадіжки, а також наочно це продемонстрував у ході відтворення обстановки та обставин скоєння даного злочину. Проти досвідченого «гастролера» порушено кримінальну справу за частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність за крадіжку, поєднану з проникненням до приміщень. Молодик вже морально готується до повернення у добре знайомі, «не надто віддалені» місця, де він може провести від 3 до 6 років/

Відділ зв’язків з громадськістю
УМВС України в Чернігівській област
і







Теги:долари, міліція, потяг, Гомель, злодій


Читайте також



Коментарі (0)
avatar