реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Таке ось кіно…

Майже ніч потратив (але не втратив) на перегляд російського серіалу «Достоєвський». Створили його гранди – режисер Володимир Хотиненко, сценарист Едуард Володарський, у головній ролі Євгеній Миронов. Створили потужно, талановито, модерно.

Достоєвський, хоч і великий прозаїк, але ніколи не був «моїм» письменником, як, приміром, їхні Толстой, Гоголь, Чехов, Бунін. Пишучи про душу, він не був ні душевним автором, ні душевною людиною. Любив Бога і не любив людей, ні чужих, ні рідних. Їздив лікуватися і грати в рулетку в Європу і ненавидів Захід. Спав із студенткою-революціонеркою і відкидав революцію. Відбував сибірську каторгу і там же славив «русскоє оружіє». Онук дрібного шляхтича з Волині, він фактично заклав засади ідеології русского міра – самодержавіє, народнічество, русскоє православіє. Те, що Путін знову успішно дістав зі скрині історії, щоб побудувати на цьому свій новітній імперський трон. Із достоєвщини, до речі, постав фрейдизм, який я теж не шаную, вважаючи замахом на Божу сутність душі.

Але мова не тільки про це. Зображення генія в серіалі пронизано в кожному кадрі великоруською гордістю, смакуванням національними цінностями, які, впевнений, навертають сльозу замилуванням в кожного їхнього глядача. Та й рясні відгуки про це кажуть. Що й казати, вони хочуть, уміють і знаходять можливість утвердити у всьому свої скрєпи, свою велич, свою осібність у світі. А ми?! Де наш кінопродукт про таких учителів нації, як Мазепа, Сковорода, Шевченко, Франко, Леся, Стус? Продукт такої сили, такого масштабу, аби глядацька маса здригнулася від усвідомлення, до якої національної потуги належить і засоромилася свого недоукраїнства…

Мирослав ДОЧИНЕЦЬ



Теги:ДОСТОЄВСЬКИЙ, українське кіно, Мирослав Дочинець


Читайте також



Коментарі (0)
avatar