реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Свобода слова і День Соборності та Свободи на Чернігівщині

Не має сумнівів, що фахових журналістів вчили, що інформувати громадян означає – згадувати про всі значущі події і осіб, які у них взяли участь та про те, що ті зробили. ЗМІ дають факти, а читач робить висновки. Замовчування, ігнорування або неповне інформування про якісь події, осіб тощо – обмеження або згортання свободи слова.

Навіщо нагадувати про ці прописні істини професійної журналістики?

Судіть самі. За підсумками чергового експертного опитування «Чернігівщина експертна - 2012», які Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень презентував 1 лютого 2013 року, 56,8% від загальної кількості учасників опитування вважають, що у порівнянні з 2011 роком ситуація рівень свободи слова в регіоні, залишилася незмінною.
У цьому опитуванні взяли участь 98-м, на думку керівництва регіонального фонду, найвідоміших чернігівських експертів. Це – керівники та активісти громадських організацій, представники обласних, міських осередків політичних партій (16); органів державної влади і місцевого самоврядування (23); засобів масової інформації (29), в т. ч. 9 державних та місцевих комунальних.
У той же час 33,7% від загальної кількості учасників опитування вважають, що у порівнянні з 2011 роком рівень об’єктивності місцевих ЗМІ в питанні суспільно-політичного інформування населення Чернігівської області знизився. Така експертна оцінка об’єктивності місцевих ЗМІ спостерігалася у 2009 році – 37,1%, 2010 р. – 30,4%, 2011 р. – 34,9%. Це суттєво відрізняється від експертних оцінок попередніх років: 2006 р. – 9,7%, 2007 р. - 18%, 2009 р. - 18,8%.
Більшість експертів оцінили як високій рівень залежності місцевих засобів масової інформації від власників ЗМІ (78,3%) та місцевих органів влади (57,2%).

Не дивно, що і за версією правозахисної організації «Репортери без кордонів» Україна опинилася на 126-му місці у цьогорічному рейтингу свободи слова. Порівняно з 2011 роком, Україна втратила аж 10 позицій. Нині у переліку вона – між Алжиром і Гондурасом.
Росія у рейтингу – на 148-му місці, Білорусь – на 157-му.

«Репортери без кордонів» у своєму звіті вказують на те, що «у сфері свободи слова 2012 рік став найгіршим для України з часів Помаранчевої революції: побільшало випадків фізичних нападів на журналістів, а також з’явилися факти, які свідчать про політичну цензуру.
В Україні відсутня політична воля свободи слова.
Зрозуміло навіщо це, бо електоратом, який не володіє інформацією – легше керувати, ніж тими, хто все знає та ставить питання.
Також, змінилася редакційна політика багатьох ЗМІ, які стали частіше пропускати джинсу – рекламні матеріали, які подаються як неупереджені інформації. У цьому головну роль відіграють власники, які певним чином пов’язані з владою і тому уникають будь-якої критики наближених до партії влади.»


Ці висновки можна проілюструвати висвітленням у друкованих ЗМІ останнього святкування Дні Соборності і Свободи на Чернігівщині.

Так головна офіційна обласна газета «Деснянська правда», співзасновниками якої є Чернігівська обласна рада та облдержадміністрація (видається за кошти платників податків, які представляють весь спектр політичних уподобань в області), напередодні світа розмістила на першій сторінці газети № 3 від 17 січня 2013 року тільки вітання нардепа-регіонала Михайла Чечетова з Днем Соборності та Свободи України та його фотографію.



У наступному номері цієї газети № 4 від 24 січня 2013 року під заголовком «Свято єднання Українців» було розміщено розлогій звіт про урочисті зібрання і концерт в обласній філармонійному центрі фестивалів та концертних програм до Дні Соборності та Свободи України. У цій газеті також було розміщено фотографії в.о. голови обласної державної адміністрації, заступника голови-керівника апарату облдержадміністрації Миколи Стрільця та учасників концерту. А де заходи громадськості, зокрема й опозиції в області?



Головна офіційна міська газета «Чернігівські відомості», засновником якої є Чернігівська міська рада (видається за кошти платників податків, які представляють весь спектр політичних уподобань в місті), напередодні світа розмістила на третій сторінці газети № 3 від 16 січня 2013 року розмістила звіт про засідання організаційного комітету з підготовки і відзначення Дня Соборності та Свободи України та план офіційних план заходів до цього світа.



У наступному номері цієї газети № 4 від 23 січня 2013 року під заголовком «В єдності наша сила!» було розміщено звіт про урочисті зібрання і концерт в у столичному національному палаці «Україна» до Дні Соборності та Свободи України та про офіційні заходи влади до світа. У газеті також було розміщено фотографія чернігівського міського голови Олександра Соколова та його вітання чернігівців «з визначним державним святом – Днем Соборності та Свободи України» та фото пам’ятника Тарасу Шевченку на Валу.





Друга за розміром передплати обласна газета «Вісник Ч» у притаманному для цього часопису «чорному гуморі» розмістила на дев’ятій сторінці газети № 4 від 24 січня 2013 року поряд некрологом публікацію під заголовком «22 січня у Чернігові святкували День Соборності та Свободи України» з фотографією «головного героя» (за версією Тамари Кравченко) святкування державного світа «загадувальника загадок з Михайло–Коцюбинського Чернігівського району з зеленою торбочкою». Звісно, під час святкування нікого не вбили, не зґвалтували, не покалічили – не має про що писати цій чи не найпопулярнішій в області газеті.



Тож в наступному номері газети № 5 від 31 січня 2013 року, коли, можливо, «Віснику Ч», нагадали про те, що її співзасновником була і облдержадміністрація, яка десять років тому і "накрутила" багатотисячну передплату «Чернігівському віснику», з’явилися «Несвяткові роздуми» – думки з приводу Дня Соборності та Свободи за підписом журналіста Івана Любченка. Це замість того, щоб поінформувати читачів про події, які відбулися! Подібні матеріали в «савєтські» часи писалися як передовиці газети «Правда», а сьогодні їх, як правило, називають ще джинсою.



Найбільш тиражна обласна газета «Гарт», співзасновником якої є Чернігівська обласна рада, а головним редактором – член Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Дмитро Іванов, взагалі проігнорувала визначне державне свято – День Соборності та Свободи України.

Тож історикам у майбутньому доведеться прикласти чималих зусиль щоб дізнатися, що ж насправді відбувалося в Чернігові 22 січня 2013 року під час святкування Дня Соборності та Свободи України.

Не виключено, що чи не єдиним джерелом такої інформації може стати хиба що народна газета «Сіверщина», яка щойно відзначила 20 років з дня її заснування чернігівською «Просвітою» та Рухом. Саме у газеті «Сіверщина» № 5 від 31 січня 2013 р. під заголовком «У Чернігові нагадали про наші землі» було розміщено звіт про громадське відзначення Дня Соборності України активістами опозиційних парламентських та позапарламентських партій та громадськістю: традиційну акцію до Дня Соборності біля пам’ятника Богдану Хмельницького та викладання на пагорбі на Валу зображення мапи УНР з метою «відновити в пам’яті згадку про Українську Народну Республіку та відродити в серцях чернігівців дух визвольної боротьби українців».



Сергій Соломаха


P.S. Сумарний тираж комунальних тижневиків «ГАРТ», «Деснянська правда», «Чернігівські відомості» і комерційної газети «Вісник Ч» складає 162 945 примірників, а народної газети «Сіверщина» - 5 600, тобто у 29 разів менший.








Коментарі (18)
avatar
1
Сергію, вам видно немає чим зайнятися... Це явно щось фрейдівське...
avatar
2
Пане Сергію, не вводьте людей в оману, "Сіверщина" ніяка не народна, а рупор УНП, Ви ж її спізасновник. Хіба можна називати газету народною при мізерному тиражу? 
А з "Деснянською правдою" все нормально - провладна газета розповідає про те, що робить для Чернігівщини Чечетов і друкує його привітання, а "Сіверщина" розповідає для нас УНП.
А ми, читачі, порівнюємо.
Так що все нормально. Кожному своє.
avatar
6
Таварісч чи пан Годяєв, якщо для Вас нормально, що газета яка утримується на податки громадян, друкує тільки портрети Чечетова і К, то всі інші Ваші розмишлізми втрачають сенс. Зі сталінської шинелі таварісч Годяєв не виліз досі...
avatar
3
пане Горяєв, моя Вам дружня порада: читайте газету "Сіверщина" і тоді менше писатимете дурниць!
avatar
4
Пане Чепурний!
Замість того, щоб спростувати мій коментар, Ви розсердились, - виходить я маю рацію. 
"Сіверщину" я читав років 15 і навіть друкувався в ній.  Але після того, як Ви в редакційній статті намагалися запевнити читацький загал в тому, що Ющенко, - це наш український генерал де Голь, а я Вам написав, що йому до французького генерала як з Хоружівки аж до самого Парижу рачки, інтерес до Вашої газети, як просвітянської, пропав. Я зрозумів, що вона чисто політичний проект.
Таких як я, мабуть багато, адже тираж газети впав разів в десять. 
Так що робіть висновки, пане Василю.
avatar
5
пане Горяєв, сердитися на відверті дурниці я не можу. Бо як я маю доводити, що газета давним -давно не є рупором ні УНП, ні НУ, ні ПР, ні інших абревіатур, якщо Ви газету не читаєте  і просто не бачите того, про що я можу говорити?! Про Ющенка я писав, здається, 2009 року, якщо не раніше... А Ви не були за Ющенка? Може, Ви такі прозорливі та деалкоглядні, що і в комсомолі не були ? Зрештою, якби Ви уважно читали мою статтю "Шарль де Ющенко", то Ви би побачили й моє порівняння (ще тоді!), що Ющенко є бухгалтером, а де Ґолль -- бригадним генералом... Відчуваєте різницю?
Падіння тиражу газети не можна зводити до одної причини... Зрештою, як Вам "Сіверщина" не така -- читайте кращі видання. Може, Ви назвете які саме?
avatar
7
Товариство!

Незважаючи на те, що С. Соломаха заангажований політично на УНП, він ставить правильне питання. Тут є серйозна проблема.
Сьогодні, як в області, так і в Україні існує цензура у ЗМІ.
Всі комунальні газети та сайти обслуговують владу за наші кошти, за кошти платників податків.
Навіть за часів злочинного комуністичного режиму були незначні публікації з критикою влади. Правда з відповідними коментарями. Але було реагування, що свідчило про зворотній зв'язок.
Думаю, що потрібно винести це питання на громадську раду при Чернігівській облдержадміністрації. Спробувати знайти конструктивне рішення.

Слава Україні!
avatar
8
Героям Слава!
avatar
9
"Українська правда", "День", "Дзеркало тижня".
avatar
14
я питаю про чернігівські ЗМІ
avatar
10
О какой свободе слова может шептать " Сиверщина", если даже коментарии печатает выборочно???? Вы же боитесь уже сами себя!!!
avatar
11
Аноніме Алексе, чесна порядна людина не боїться і не ховається за псевдо. Тож почни з себе шептущого чи шипящего на інших анонімно з підворотні.
avatar
12
Соломахо, якщо ти нікого не боїшся, то чому боїшся надрукувати мій коментар до своєї писанини під назвою " Кого вони бояться" Відповім за тебе. Бо надрукував ти чисту брехню. Те що з твоїх слів хоче доповнити в законі депутатка-регіоналка на сьогодніє вже існує. Читай закони, а потім бреши людям. Я в це тебе мордою і ткнув, а тому коментар мій ти і не друкуеш!!!!!!
avatar
13
Алексе-Гюльчатай відкрий лічіко і хрюкні?
Сц..шь? То не вчи попа молитися.
Для початку відірви д..пу від стільця і пальці клаватури ПК і заходь на Щорса, 4 .
Чи може мені в "Інтермеццо" завітати?
Я не гордий.
avatar
15
коментар, про який йдеться, надрукований. І Соломаха тут ні при чому. Але аноніми ніколи ні в кого не викликали поваги. Адью, піщур...
avatar