реклама партнерів:
Головна › Новини › "Біла Хата"

Святкові рецепти від читачів газети "Біла хата"

Рецепти пасок від наших читачів, які надіслані напередодні Великодня в газету «Біла хата».

Рецепт перший:
Тісто: 0,5 кг борошна,1 склянку молока, 5 жовтків, 50 г дріжджів, 100 г вершкового масла, 100 г цукру, 50 г родзинок, чверть чайної ложечки солі, цедра з лимона.

Дріжджі розчинити в теплому молоці з 1 ст. ложкою цукру і 3 ст. ложками борошна. Коли розчина почне бродити, влити її у посудину з борошном, додати розтерті з цукром жовтки, посолити і замісити. Місити до появи пухирців, тоді додати розтоплене масло, знову добре перемісити, щоб тісто ввібрало масло. Додати родзинки, цедру, вимісити, накрити чистим рушничком, щоб підійшло. Коли тісто виросте приблизно вдвоє, заповнити ним формочки, в яких будуть пектися пасочки. Форми треба застелити промащеним папером і заповнювати їх тістом десь на третину. Залишити, щоб тісто підійшло. Коли форма виповниться, змастити тісто яйцем і пекти в гарячій духовці (200 град.). Час випікання залежить від величини паски: 30 - 45хв.

Рецепт другий:
Продукти: 1 літр пареного молока, 3 склянки цукру, 10 яєць (5 цілих і 5 жовтків), 1 склянка топленого вершкового масла, 1 склянка сметани, 1 склянка олії, 100 г дріжджів, 1 чайна ложка солі, цедра 1 лимона, просіяне борошно - скільки ввійде (приблизно 2 кг), родзинки або цукати (можна придбати готові) - за бажанням.

Підготуйте: велику каструлю або емальоване відро (для тіста), міксер, 2 глибокі миски, форми для пасок - циліндричні ємності із пласким дном з вогнетривкого матеріалу (можна придбати у супермаркеті або на базарі, згодяться й каструльки, літрові емальовані горнята, високі консервні банки (без білого покриття всередині), пергамент або фольгу, велике деко (можна й без нього).

1. Масло покладіть у металеву мисочку і розтопіть, нехай охолоне. Сметану залишіть у кухні, щоб була кімнатної температури, молоко підігрійте на плиті або в мікрохвильовій печі. Якщо у квартирі прохолодно, зачиніть двері на кухню, увімкніть духовку - тісту потрібне тепло й спокій (попросіть домашніх не заходити зайвий раз).

2. Улийте в миску склянку теплого молока (не гарячого!), розчиніть у ньому столову ложку цукру й дріжджі. Додайте борошно, щоб вийшло тісто, як на млинці - рідке, без грудочок. Це - опара, накрийте миску рушником й залишіть у найтеплішому місці кухні на 30-60 хв., щоб з’явилися пухирці.

3. Відокремте білки від жовтків: 5 білків поставте в холодильник, а 5 – потім, коли додаватимете в тісто, збийте міксером на піну. Жовтки збийте міксером, поступово додаючи до них цукор, до повного розчинення цукру.

4. Змішайте в окремій мисці до однорідності сметану, сіль, цедру і тепле молоко. Додайте суміш, що вийшла, в опару, добре перемішайте (уже не міксером, а лопаткою, краще дерев’яною). Додайте туди ж збиті жовтки і білки й перемішайте ще раз.

5. Починайте додавати просіяне борошно невеликими порціями, щоразу ретельно перемішуючи тісто. Коли лопаткою стане важко місити, продовжуйте руками. Поступово влийте розтоплене масло. Тісто має бути дуже м’яким (його неможливо розкачати качалкою й воно липне до рук). Але шматок тіста, відділений від загальної маси, «триматиме форму», а не розтікатиметься. Місіть, доки тісто почне відставати від боків каструлі й рук (приблизно годину). Тоді влийте олію і вмісіть її в тісто.

6. Тісто має займати не більше половини ємності посуду, інакше йому може не вистачити місця для піднімання. Накрийте тісто так само, як опару, і залишіть у спокої й теплі (на 2-3 год.). Воно має підійти, тобто значно збільшитися в обсязі за рахунок вуглекислого газу, що виділяється з нього.

7. Через півтори-дві години зазирніть до тіста. Якщо воно підійшло, то опустіть руки в борошно, щоб «припудрити», а потім підбийте (ретельно вимісіть) тісто, щоб воно опало (знову зменшилося в обсязі) і залишіть підходити ще раз. Тісто має підходити, як мінімум, двічі. Коли обминатимете вдруге, додайте промиті, підсушені і виваляні в борошні родзинки (або цукати).

8. Поки тісто доходить, підготуйте форми для пасок. Для кожної формочки з пергаментного паперу (можна з фольги) виріжте коло, ледь більше розміру денця форми (на 0,5 см), і прямокутник завдовжки трохи більший, ніж окружність форми, а заввишки - на 5-7 см вищий від самої форми (щоб готова паска не нагадувала гриб). Змастіть «викрійки» олією або смальцем і вкладіть у форму: спершу боки, потім - денце, притискаючи його до дна форми (край загинатиметься догори, уздовж стінок). Присипте папір борошном, панірувальними сухарями чи манкою.

9. Тепер тісто не потрібно обминати, нам знадобиться його легкість. Увімкніть духовку, щоб прогрівалася. Складіть всі форми на деко (щоб зайвий раз не трясти тісто, переставляючи його з місця на місце) і починайте заповнювати їх не більш ніж на половину обсягу самої форми, без врахування запасу з паперу). Якщо тісто залишилося - зробите другий захід. Після розкладання дайте тісту підійти ще раз - уже у формах (накрите їх рушником). Щоб верх паски не розтріскався, дочекайтеся, щоб тісто піднялося до країв форми. Змастіть паску збитим яйцем, поставте деко із формами в духовку (температура близько 170 - 180 °С).

10. Час випікання залежить від розміру форм. Велику паску слід пекти годину, маленька буде готова хвилин через 30. Не варто зазирати в духовку перші півгодини випікання. Поверхня готових пасок має стати гарного золотаво-коричневого кольору.

11. Готові паски вийміть з форм (на рушник), потягнувши за край паперу, звільніть їх від «обгортки», розставте на тарілки. Можна присипати теплі паски цукром-пудрою або покрити помадкою (збийте охолоджений білок з 0,5 склянки цукру-пудри, до смаку можете додати столову ложку лимонного соку). Піну розмастіть ложкою по поверхні пасок. Можна посипати паски прикрасами - вони є в продажу (колись для цього фарбували цукор і пшоно).
Примітка: тісто у форми вкладати наполовину ємкості.

Рецепт третій:

400 г домашнього сиру
100 г масла
3 яєць
100 г цукру
ванільний цукор
0,5 ст. вершків

Сир, розм'якшене масло, яйця і цукор перемішати до утворення однорідної маси і покласти в рушник під гніт. Коли стече сироватка, додати свіжі вершки і ванілін. Паску викласти на тарілку і надати їй форму півмісяця.

Рецепт четвертий:

(варений варіант)

400 г домашнього сиру
50 г масла
0,5 ст. сметани
0,5 ст. цукру
0,5 ст. подрібнених горіхів
4 яєць
5 ст. л. родзинок
трохи ваніліну
сіль - за смаком

Сир протерти і додати сметану, масло, сіль, цукор, добре розмішати. Потім у масу додати сирі яйця, родзинки і знову все ретельно вимішати. Сирну масу викласти в каструлю і, невпинно помішуючи, прогріти до кипіння (але не кип'ятити). Зняти з вогню, остудити, продовжуючи помішувати. Додати в масу горіхи.

Рецепт пʼятий:

3 л молока
2 ст. сметани
2 яйця
50 г цукру

Молоко в вогнотривкому посуді поставити в духовку і тушкувати доти, поки воно не стане червоним. У процесі тушкування потрібно постійно опускати утворені пінки вниз. Підготовлене молоко вийняти з духовки, остудити і влити в нього сметану. Перемішати і залишити в теплому місці приблизно на 1 годину, щоб молоко закисло. Як тільки почне утворюватися сироватка, масу перелити в серветку і підвісити в холодному місці, щоб стекла вся сироватка. Потім у масу додати яйця і цукор. Збити на однорідну масу.

Рецепт шостий:

400 г сметани (30 % жирності)
300 г масла
100 г цукру
50 г родзинок
4 сирих яєць
1 п. ваніліну
2 кг жирного сиру
сіль

Прикраса:

30 г цукрової пудри або 30 г розтопленого шоколаду

Сир покласти на добу під гніт. Масло, сметану і 3 яєць з'єднати і довести до кипіння, безперервно помішуючи. Влити гарячу масу в сир, попередньо двічі протерши через сито. Додати ще яйце, сіль, цукор, ванілін, родзинки. Все ретельно перемішати. Викласти в форму і поставити в холодильник на 2-3 дні.
Рецепт сьомий:
1,5 кг борошна
100 г дріжджів
1,5 л теплої води
220 г масла
6 яєць
250 г цукру
100 г родзинок
300 г горіхів
дрібка солі
кориця, гвоздика

Замісити тісто з дріжджів, борошна і 400 мл теплої води. Дати йому піднятися і розвести 800 мл води. Дати підійти ще раз. Додати масло, яйця, корицю, гвоздику, цукрову пудру і місити протягом 1 години, потім сформувати паску, дати їй підійти, змастити яйцем, посипати нарізаними горіхами і цукровою пудрою, прикрасити родзинками і пекти.




Теги:газета, рецепти, Святкові, читачі, Біла хата, тижневик


Читайте також



Коментарі (0)
avatar