реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Святий Арсеній Мацієвич як паралель до Патріарха Філарета

У сьогоднішню неділю Торжества Православія згадується пам'ять ростовського митрополита Арсенія Мацієвича -- природньо, українця.
Саме на його особі акцентував у проповіді клірик кафедрального собору св. Катерини у Чернігові о. Богдан (Годунов):" Московська церква його спочатку підняла, тоді кусала, тоді прокляла, а тепер прославляє як святого. Йдучи в храм, ви бачили намет від московського патріархату, в якому проклинають нас із вами і нашого Патріарха Філарета. Чи не буде так само із ним -- тепер анафематствують, а згодом будуть прославляти?".

Святитель Арсеній родом з Волині, а в 19 своїх років у Новгород-Сіверському монастирі прийняв чернецтво і згодом служив у Чернігові. Доволі швидко він проходить драбини церковної ієрархії до митрополита ростовського. Коли ж імператриця Катерина Друга видала указ про закриття великої кількості монастирів та відбирання церковних земель (комуністам було в кого вчитися!), та ще й роздавала ті землі своїм численним фаворитам, єдиний з усіх архієреїв -- митрополит Арсеній став публічно протестувати.

Його було засуджено у Москві, а по дорозі туди так везли, що й справити нужду не завжди дозволяли. Обряд, вигаданий тільки на Москві -- такого антиканонічного обряду нема в жодній іншій православній церкві -- обряд розстригання, митрополит Арсеній перетворив на проповідь пророцтв. Сласній імператриці він напророчив "срамну смерть" -- так і сталося, вона померла у своєму туалеті, без сповіді і причастя. Ще й двері своїм великим тілом так привалила, що довелося виважувати їх разом з покійницею.

Архієреїв, які знімали з нього облачення, він мимо їх волі перетворив на іподияконів і кожному напророчив його долю. Всі пророцтва справдилися. Більше того -- після неправедного суду обвалився храм, у якому він проходив.

Мученика цариця заслала, зрештою, аж у Ревель, де всі навколо не розуміли його мови. Замучений холодом і голодом, отримав можливість сповіді -- рядовий священик, що йшов сповідати рядового в'язня, вискочив нажаханий: коли він зайшов у камеру -- побачив митрополита у всьому архієрейському облаченні. Коли ж зайшов вдруге, побачив помираючого чоловіка у дранті.

Тільки після царя Ніколая Другого, у 1918 році, російська церква посміла порушити питання канонізації святителя Арсенія. Комуністи не дали. І аж 2000 року українець-мученик Арсеній Мацієвич був зарахований до сонму святих.

... До святого причастя приступили цього дня у Катерининській церкві 25 парафіян, з них четверо -- діти. А в московській церкві, за її правилами, сьогодні мали проклинати гетьмана Івана Мазепу -- загалом, вони цього вже не роблять, бо соромно. Але ж і свою анафему досі не зняли. Впала вона на них самих.

Василь ЧЕПУРНИЙ.




Теги:Катерининська церква, Київський патріархат, Чернігівська єпархія, Арсеній Мацієвич, українські святі


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Найбільш вдалий період його життя і діяльності припадає на царювання Єлизавети Петрівни. Він навіть, коли відїздив до Сибіру, зробив візит до Єлизавети. А вона, ставши імператрицею, перевела його з холодного і шкідливого його здоров'я Тобольська до Ростова на митрополичу кафедру.
До речі, саме митрополит Арсеній навів порядок у епархії, хоча світська влада постійно заважала.1752 року він відкрив нетлінні мощі Димитрія Туптала і довів справу до канонізації. Все його життя окрім служіння Богові пройшло у спротиві світській владі імперії. Синод ненавидів Митрополита Арсенія, бо він не закривав на всю цю никчемність діячів Синоду очі.
1771 року митрополита було ЗАМУРОВАНО у тюремній камері.Їжу подавали через залишене віконце .Упокоївся він 28 лютого 1772 року , проживши 75 років. А 14 липня 2004 року на Помісному соборі у Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі його і було причислено до сонму святих.
avatar
2
Дякую , дуже цікаво , як багато ми не знаємо про наших великих святих , і взагалі, про нашу справжню історію... те, чому вчили в школі, на превеликий жаль, на 90% - брехня...
avatar