реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Справа українського розвідника - в Європейському суді

Розвідник Роман Червінський звернувся до Європейського суду з прав людини

22 березня 2024 року адвокат Віктор Василюк від імені Романа Червінського подав скаргу до Європейського суду з прав людини щодо порушення трьох статей Європейської Конвенції з прав людини - 3 статті (заборона катування), 5 статті (право на свободу та особисту недоторканість) та 18 статті (межі застосування обмежень прав).

Роман Червінський вважає звинувачення, яке спричинило застосування щодо нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, надуманим, а оголошену йому підозру - необґрунтованою, оскільки вона не має жодних доказів його вини і жодним чином не доводить факту вчинення злочину. Також Роман Червінський заявив про катування, оскільки він не має доступу до належного медичного обслуговування, а стан його здоров’я за майже рік незаконного тримання під вартою значно погіршився.

«Я все своє професійне життя присвятив служінню Україні і боротьбі з її ворогами. І я не перестану боротись, навіть перебуваючи за гратами. Сьогодні я позбавлений можливості виконувати свій конституційний обов’язок - захищати незалежність та суверенітет батьківщини на полі бою. Тому я робитиму це у Європейському суді з прав людини. Залежність судової та правоохоронної систем від влади - це також ворог, який унеможливлює нашу євроінтеграцію. Я сподіваюся, що розгляд моєї справи у ЄСПЛ спричинить позитивні системні зміни в нашій державі та стане «вакциною» від порушення прав людини у майбутньому», - прокоментував свою скаргу Роман Червінський.

Оголошення підозри Роману Червінському - це ніщо інше, як переслідування Червінського Офісом Президента за оприлюднення у грудні 2021 року інформації про причетність ОП до зриву операції «Вагнергейт». Крім того, утримуючи розвідника за гратами, ОП намагається сховати кінці у воду у справі передачі Росії Володимира Цемаха, свідка причетності РФ до збиття Малайзійського літака, що виконував рейс МН17 у 2014 році.

«Роман Червінський уже майже рік незаконно позбавлений волі рішеннями українських судів, які під тиском ОП продовжують строки тримання Червінського під вартою за надуманими та сфабрикованими підставами. Судді, яким доводиться ухвалювати рішення у справі героя-розвідника, все частіше вдаються до різних нехитрих способів уникнути відповідальності. Вони, як на замовлення, хворіють, беруть одноденні відпустки та заявляють самовідводи. Судді розуміють, що задовольняючи клопотання слідчого та прокурора без належних доказів обґрунтованості підозри у справі Червінського, ухвалюють неправосудні рішення, за які доведеться відповідати. Українські судді, фактично, вчиняють злочин. Все це стане предметом розгляду у Європейському Суді», - зазначив адвокат Віктор Василюк.

Українська влада, як і в часи Януковича, використовує кримінальне переслідування конкретної особи задля розправи з опонентами та задоволення власних політичних інтересів, що є порушенням статті 18 Європейської Конвенції та свідчить про наявність системних проблем, які можуть стати на перешкоді євроінтеграції України.



Теги:команда ЗЕ, Червінський, Європейський суд


Читайте також



Коментарі (0)
avatar