реклама партнерів:
Головна › Новини › Від редактора

Справа Луценка

Попередня моя редакторська колонка викликала несподівано широкий резонанс – навіть есемески присилали, як Галина Ярмак з Бахмача. І я зрозумів, що такий розголос не через мій талант, а через вловлення хвилі, настрою суспільства – в Україні так погано, що українці готові емігрувати. Куди очі бачать. Бо дома найгірше. Українці не можуть реалізуватися на своїй землі – дикий абсурд.

Пригадую, така ж була настроєвість в останні роки періоду Кучми.

…Вже другий рік сидить за гратами колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Я не маю до нього жодних політичних чи особистих симпатій – і міністр з нього був ніякий, і його рожево-соціалістичні химери шкідливі для України. Але ж – люби, Боже, правду: за що сидить Юрій Луценко?

На це питання суд пробує знайти замовну відповідь. І вже 72 свідки підтвердили невинуватість екс- міністра. А скільки треба ще?
Проте головне хвилює більше мене: чому опозиція нічого не робить для витягування з в’язниці ні Луценка, ні Юлії Тимошенко, до якої я теж не маю політичних симпатій, але ж сидить лідерка, за яку проголосували майже половина моїх дорослих співгромадян. Чому на опозиційному мітингу говорять про те, як втрапити у Верховну Раду, але не ставлять ультиматум про звільнення політв’язнів? А це не тільки згадані політики, це і так звані васильківські терористи, і хлопці з «Тризубу»…

Проходячи інколи на роботу мимо чернігівського СІЗО та управління з виконання покарань, бачу скільки там паркується машин дармоїдів, що охороняють посаджених. Але я не можу зрозуміти – як можна тримати за гратами людину, вина якої не доведена судом? Як Луценка – ось його визнають невинуватим, відпустять, а хто поверне втрачений рік життя, здоров’я? А в СІЗО сидять десятки тисяч невинних людей. Чому опозиція не ставить вимогу реформування цієї системи?

…Так хотілося написати про українську зиму. Чому українську? Бо – м’яка. Господь навіть на свої іменини (Різдво) не дав був снігу, зате тепер розщедрився – сніг такий пухнастий, дерева у лісі такі чудові… А біля обласної прокуратури бачили сліди зайця! Може, прибігав помилуватися чудовою ялинкою, там встановленою – вона краща за міську, штучну.

А доводиться писати про політику. Бо якщо і «Сіверщина» не буде говорити про нашу обридливу політику, то котитимемося й далі – до еміграції, до завезення китайців на наші поля, до винародовлення нашої землі. А якою бачить зиму зі своєї камери Юрій Луценко?

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:СІЗО, Луценко, Василь Чепурний, опозиція, колонка редактора


Читайте також



Коментарі (0)
avatar