реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Спецпотяг до Крут

Його обіцяє виділити «Укрзалізниця» в день відзначення 100-річчя знаменитого бою під Крутами на Чернігівщині. Тоді героїчний чин київських гімназистів та жменьки вояків Української Народньої республіки зупинив на кілька днів наступ російських більшовицьких військ, що дало змогу УНР отримати міжнародне визнання. Тридцять загиблих героїв з-під Крут були перевезені до Києва і урочисто поховані на Аскольдовій могилі, а інших поховали українські селяни в селі Печі та біля Крут.

Чернігівці та ніжинці традиційно з 29 січня 1990 року – спершу під пильним оком КГБ - відзначають роковини бою, встановивши спершу простий березовий хрест та насипавши курган. Згодом вшанування учасників крутянського бою стало обласним і державним заходом – там постав музей, споруджено величний меморіал.
Як розповів директор департаменту з питань інформаційної діяльності обласної державної адміністрації Андрій Подорван, цього року у Крути запрошені вихованці ліцеїв з посиленою фізичною підготовкою з усієї України. Для цього і буде замовлено спец потяг з Києва до Крут.

На меморіалі тривають підготовчі роботи з благоустрою – відремонтовано колону, встановлюються дерев’яні намети, пофарбовано потяг, у якому розміщена експозиція музею. Чернігівський обласний музично- драматичний театр імені Т.Шевченка готує мега- виставу, у якій буде задіяно 100 акторів.

В той же час обласні організації Народного Руху та товариства «Просвіта» Імені Т.Шевченка, які й були першими ініціаторами вшанування героїв крутянського чину, пропонують змінити статус музею. «Сьогодні недостатньо експозиції у вагоні на відшибі, - говорить перший директор музею в Крутах Валерій Сарана, - а необхідно зробити музей постійнодіючим за рахунок влаштування там тиру, таборів для виховання патріотичної молоді, іншої інфрастуктури. Тим паче, що площа земельної території, відведеної для музею, це дозволяє».

Василь ЧЕПУРНИЙ,
Чернігівська область. "Голос України"



Теги:Василь Чепурний, чернігівська Просвіта, Народний Рух, крути


Читайте також



Коментарі (0)
avatar