реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Солимо і консервуємо огірки

У народі кажуть: запас біди не чинить. Тож якраз поспіли огірочки, то чом би не запастить на зиму? Як це зробити? Подаємо нескладні рецепти.

Завважте, що перш ніж консервувати чи засолювати огірки, їх слід витримати кілька годин у холодній воді (воду можна двічі поміняти).

Засолювання оігрків
Для засолювання відбирають огірки зелені, неповністю дозрілі, з щільною масою, без порожнин, завдовжки не більше 12 см.
Не можна ослити огіркив в’ялих, пожовклих, пошкоджених і запарених.
Відібрані огірки старанно миють водою і зразу ж кладуть в бочки. Бажано в кожну бочку класти огірки приблизно одного розміру.
Одночасно з огірками в бочки кладуть прянощі з такого розрахунку (на кожні 10 кг огірків у грамах):
- кропу свіжого (без грубих стебел) – 300
- хріну (корінь) – 50
- часнику обчищеного – 30
- перцю стручкового гострого свіжого або сушеного – 2
- естрагону свіжого – 50

Крім того, залежно від місцевих смаків та традицій, можна покласти до 100 г листків петрушки, смородини, вишень, інших пахучих рослин.

Вся прянощі старанно миють, а кріп та естрагон, крім того, розрізують на куски завдовжки 8-10 см.
Підготовлені прянощі ділять на три рівні частини. Третину кладуть на дно бочки і до половини її укладають огірки. Потім кладуть другу частину прянощів і заповнюють бочку огірочками повністю. Після цього бочку добре струшують, щоб огірки щільно вляглись, прикривають їх останньою третиною прянощів і закупорюють. Потім через шпунтовий отвір бочки огірки заливають розсолом, який готують з розрахунку 600-700 г кухонної солі на 10 л води. Розсіл перед заливанням огірків рекомендується профільтрувати через чисте полотно.

Якщо немає можливості закупорити бочку, то тоді її трохи не досипають огірками і всередину вкладають дно, розділене на дві половинки. Перед укладанням дна огірки заливають розсолом, накривають куском чистого полотна чи марлі, а потім накладають дно. Щоб огірки не спливали і весь час були в розсолі, на вкладене дно кладуть невеликий гніт – кусок граніту або мармурової плити, які попередньо старанно промивають і ошпарюють окропом.

Бочки витримують один-два дні у затінку. За цей час починається процес бродіння . Через два дні, коли огірки вже просоляться, бочки треба поставити у прохолодний підвал чи льох. При низькій температурі бродіння йтиме повільно, і гірки будуть пружними і хрумкими.

Корнішони консервовані
Відберіть дрібні зелені огірки завдовжки від 3 до 6 см, помийте і залийте холодною водою на 8 год., міняючи воду через кожні 2 години. На дно банки покладіть листки хрону, кріп, стручковий перець і порізані зубці часнику. Зверху щільно складіть огірочки вертикальними і горизонтальними шарами. Підготовлені (краще літрові) банки залийте гарячим маринадом і пропастеризуйте 8 хв. Герметично закрийте металевими кришками, переверніть догори дном до повного охолодження.

На літрову банку потрібно 600 г огірків, 15 г кропу, 2-4 зубці часнику, 1 г гіркого стручкового перцю, 3-6 горошин чорного перцю.

Для маринаду - 430 г води, 15-20 г солі, 50-60 г 6% оцту. Воду закип’ятити, додати солі, як закипить - процідити через 3-4 шари марлі, знову довести до кипіння і тоді додати оцет.

Консервування огірків у банках

На дно підготовлених банок покласти зелень (особливо до огірка пасує естрагон), потім огірки. Залити окропом. Коли охолоне, злити й удруге залити окропом до охолодження. Коли зливатимете охололу воду, виміряйте її об’єм. Приготуйте розсіл: на 3-літрову банку огірків об’єм води ви вже знаєте) беруть чверть склянки солі, стільки ж оцту, 2 ст. ложки цукру. Зливши воду, до огірків додати часник, перець, залити розсолом і одразу ж закупорити.

Огірки кислі
На 5 л води додати 1 склянку солі, 1 ст. ложку з верхом цукру. Киплячим розсолом залити огірки з зеленню кропу, часником, листям смородини і хрону. Банки закрити капроновими кришками і поставити у погріб.

Варення з огірків1 кг огірків, 150 г цукру, 3 склянки води, 1 лимон, 0,5 ч. ложки гвоздики і кориці, ванілін.

З огірків зняти шкірку, вибрати серцевину, порізати їх на частини, залити холодною водою, додати корицю, гвоздику і варити на легкому вогні, поки не зм’якнуть. Тоді злити воду і викласти на марлю. З цукру і води зварити густий сироп, залити огірки і варити на легкому вогні до прозорості. Під кінець варіння додати ванілін. Лимон можна замінити лимонною кислотою.




Теги:консервування оігрків, варення з огірків, щзасолювання огірків



Коментарі (0)
avatar