реклама партнерів:
Головна › Новини › Тут я живу

Софіїн сад в Олешні

Іде дощ, даруючи ланам, садам, лісам свою вологу, на яку влітку таким щедрим не був, а його так не вистачало… Шляхи виблискують калюжами, віконця автівок заливає вщент. Але така погода не злякала земляків, що, керуючись бажанням творити прекрасне, їдуть з міста до села Олешня Ріпкинського району відновити сад у маєтку, де народилася і зростала відома в світі просвітителька і педагог Софія Русова. Хоча походження її французько-шведське — Жерве-Ліндфорс, але вона стала справжньою патріоткою, дочкою цього краю.
Благодійний фонд під керівництвом Івана Чауса з ініціативи народного артиста України Василя Нечепи зініціював відродження саду.

У своїх спогадах Русова пише про дерева, які росли в їхньому саду. Багато з них тепер можна зустріти тільки в Національному ботанічному саду в Києві. Звідти були доставлені й висаджені і дуб червоний, і клен кольоровий, і калина зморшкувата, і ведмежий горіх, і оцтове дерево, і пірея верболиста, і мета секвоя, і багато іншого цікавого й дивного. А з Линовиці привезли паростки знаменитого дуба Тараса Шевченка.

Олешнянські школярі будуть достойними продовжувачами цієї благородної справи.

Інна КУРАЧ,
м.Чернігів




Теги:сад, саджанці, Софія Русова, Олешня, Софії Русової


Читайте також



Коментарі (0)
avatar