реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Смерть однієї копійки

Національний банк України хоче вилучити з обігу монети номіналом одна та дві копійки. Експерти кажуть, що це- логічний крок, оскільки українські гроші знецінилися.
Крилаті вислови "копійка до копійки" та "без копійки нема гривні" втрачають сенс в Україні. На необхідності вилучення з обігу найдрібніших копійок банкіри наполягають вже давно.

Заступник голови Національного банку України Володимир Кротюк каже, що ці монети перестали бути мірою вартості. За його словами, вони вже 5 років не повертаються в банківську систему після того, як їх додають в обіг.

Раніше дизайнер перших пам'ятних монет України Володимир Левченко заявляв, що на карбування однієї копійки витрачається шістнадцять копійок.

Це є ознакою зменшення купівельної спроможності українських грошей. Зараз купівельна спроможність 1 гривні еквівалентна 18 копійкам зразка 1999-го року
Олександр Крамаренко, головний редактор журналу Деньги.ua

Перспективу вилучення знецінених монет вирішуватимуть із урядом. Головний редактор журналу Деньги.ua Олександр Крамаренко не виключає, що в майбутньому з обігу можуть вилучити і 5 копійок.

"Це не дуже весело, тому що це є ознакою зменшення купівельної спроможності українських грошей. Зараз купівельна спроможність 1 гривні еквівалентна 18 копійкам зразка 1999-го року. Звісно, найменша монета вже не вартує тих грошей, які витрачаються на її карбування. Вона вже не має жодного економічного та фінансового сенсу. Отже, доцільність вилучення копійки з обігу цілком очевидна".

Водночас експерт прогнозує, що ближчим часом Нацбанк може запровадити в обіг банкноту номіналом тисяча гривень.span>
Бі-Бі-Сі




Теги:інфляція, знецінення, Національний банк, українська валюта


Читайте також



Коментарі (0)
avatar