реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Скандал на Франкфуртському ярмарку

Виступ словенського філософа і культуролога Славоя Жижека на церемонії відкриття Франкфуртського книжкового ярмарку 18 жовтня спричинив скандал. Жижек засудив терористичну атаку радикального ісламістського руху ХАМАС на Ізраїль, але водночас заявив, що «потрібно також дослухатися до палестинців і враховувати їхнє минуле, якщо хочеш зрозуміти конфлікт». Про це повідомило DW.

«Не поспішайте аплодувати. Наприкінці ви не будете (цього робити. — “ДМ”)», — застеріг Жижек аудиторію на початку свого виступу. Він висловив думку, що Ізраїль має повне право захищати себе, але для того, щоб зрозуміти, що там відбувається, слід також поглянути на минуле палестинців.

Крім цього, Жижек назвав «скандальним» рішення скасувати вручення під час ярмарку цьогорічної премії LiBeraturpreis палестинській письменниці Аданії Шиблі. У своїй промові філософ заявив, що він гордий бути на книжковому ярмарку, але при цьому зауважив, що йому «також трохи соромно перебувати тут».

Виступ Жижека викликав обурення серед частини присутніх на церемонії відкриття, деякі гості на знак протесту покинули залу.

«Уповноважений уряду німецької землі Гессен у боротьбі з антисемітизмом Уве Беккер (Uwe Becker) спробував вступити в суперечку з Жижеком — спочатку з місця в залі, а потім — з трибуни. Беккер звинуватив Жижека в спробі релятивізувати злочини терористичної організації ХАМАС. Жижек категорично заперечував такі звинувачення, наполягаючи на тому, що без вирішення проблеми палестинців на Близькому Сході не може бути миру», — йдеться в публікації DW.

Редакція також нагадує, що Жижек є постійним автором у німецькій газеті Welt. Філософ дорікнув Беккеру, що той «не розглядає речі в перспективі». Згодом німецький чиновник в інтерв’ю німецькому агентству dpa заявив, що «і у свободи слова є межа, якщо ця свобода розглядає речі в контексті, що спрощує і прирівнює їх там, де їх неможливо прирівняти».

Німецькі ЗМІ, включно з газетою Welt, повідомляють, що ще до свого виступу Жижек розкритикував «заборону на аналіз» цієї теми.

Коментуючи цей інцидент на церемонії відкриття, директор ярмарку Юрґен Боос сказав, що Франкфуртський книжковий ярмарок — це місце, де цінують свободу слова. Він подякував і тим, хто виразив протест проти закликів Жижека, і тим, хто вирішив дослухати промову словенського філософа до кінця.

Франкфуртський книжковий ярмарок — це традиційний європейський книжковий ярмарок, який існує з середини XV століття. Щороку подія відбувається у жовтні з середи по неділю включно у місті Франкфурт-на-Майні (Німеччина). Цьогоріч ярмарок стартував 18 жовтня і триватиме до 22 жовтня. На ньому представлені понад 4200 учасників з 95 країн світу.
"Детектор медіа"



Теги:сектор Гази, Ізраїль, книги, Славой Жижек, Україна - Словенія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar