реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Сибір — без Росії?

У рамках навчального курсу в Іркутському держуніверситеті моделюють економіку «держави Сибір»
«Держава Сибір на першому етапі свого розвитку змушена буде продавати ресурси, вкладати доходи в розвиток переробної промисловості, науки, високих технологій, аграрного сектора, в розвиток внутрішнього ринку. Таким чином, сибірська держава стане економічно самодостатньою… Головний потенціал Сибіру — не ресурси, а люди, тому в сибіряків повинна сформуватися ясність, що держава Сибір потрібна...»

Це — звіт про семінар студентів 5-го курсу сибірсько-американського факультету Іркутського держуніверситету на тему «Моделювання економіки держави Сибір» у рамках навчального курсу «Регіональна економіка», опублікований сайтом amic.ru. Іншими словами, цього вже цілком легально вчать випускників одного з найбільших і авторитетних університетів Сибіру. І при цьому організаторів семінару — діячів «Громадського руху «Областническая альтернатива Сибири»(ОАС) — ніхто не переслідує.

«Майбутні випускники САФ оцінювали плюси і мінуси майбутньої Сибірської держави, ризик її створення та існування, — розповідає amic.ru. — Групи по три-чотири людини представляли свої міні-дослідження, а певні загальні вихідні параметри економіки сибірського держави задали громадський рух ОАС. Експертами виступили координатор ОАС Михайло Кулехов і учасник руху Андрій Савченко».

Організатори семінару виявили серед студентів і «скептиків», які «бачать більше мінусів, ніж плюсів у побудові Сибірської держави». «Скептики», бачте, бояться, що побудова Сибірської держави буде супроводжуватися відділенням від Москви («Що не обов’язково, — тут же прокоментували організатори заходу, — РФ може розпастися цілком природним чином як нежиттєздатне утворення»). Крім того, на думку студентів, «Росія добровільно не дасть відокремитися Сибіру», тобто можлива російська інтервенція. Двоє студентів висловили впевненість, що Сибірська держава буде захоплена Китаєм.

Михайло Кулехов спробував розвіяти сумніви цих «скептиків». «Чому ж досі Китай не завоював Монголії, яка набагато менша від Сибіру, і в якій населення всього 2,4 млн людей, а природних багатств не менше, ніж у Сибіру?» — поставив він питання прихильникам Російської Федерації. Студенти відповіли, що Монголію Китай не завоював тільки тому, що її захищає ООН, на що учасник руху ОАС Андрій Савченко повідомив студентам історичний факт: за всю історію існування Китаю китайці жодного разу не завойовували Сибір, а ось монголи під проводом Чингісхана завоювали-таки Китай у XIII столітті, за що і поплатилися, перетворившись вже в другому поколінні на китайців...
Словом, Китаю сибірякам боятися не треба.

Відомий політолог і публіцист Микола Стариков, прочитавши все це, пише у своєму блозі: «А я вам скажу, що дійсно потрібно. Потрібно садити. За спробу порушення територіальної цілісності Росії».

За його словами, наші геополітичні противники розумні й хитрі. І одночасно з гаслом «Досить годувати Кавказ!» вони підштовхують до відділення і сепаратизму й Сибір.«Мета одна — розірвати нашу Батьківщину на частини», — пише Стариков.

А два питання, які наостанок ставить політолог, дійсно вимагають відповіді: хто дозволив проведення таких семінарів в Іркутському університеті, та чому ФСБ досі не прийшла в гості до громадського руху «Областническая альтернатива Сибири»?

За інформацією сайту KM.RU



Теги:Сепаратизм, Cибір, розпад Росії


Читайте також



Коментарі (0)
avatar