реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Шкарлєтом уже зайнялися в Європі

Європейський союз профінансував свого часу реалізацію програм, спрямованих на реформування галузі освіти в Україні. Але тепер виконуючий обов’язки міністра Сергій Шкарлет поставив результат реформування під загрозу. Про це пише «Європейська правда» з посиланням на дипломатичні джерела.

Повідомляється, що у Євросоюзі занепокоєні спробами Сергія Шкарлета зруйнувати реформи в міністерстві освіти. Очільник міністерства отримав офіційне попередження представництва Євросоюзу в Україні про небезпеку змін у міністерстві, які руйнують проведені раніше реформи.

Мова йде про те, що Міносвіти представило проєкт рішення про зміну структури міністерства, яка передбачає ліквідацію усіх директоратів, утворених кілька років тому в межах реформи. Фінансування реформи забезпечував Європейський Союз.

В ЄС вважають, що запропоновані Сергієм Шкарлетом зміни порушують не лише зобов'язання України в межах уже проведеної реформи, але й умови надання зарезервованої для України макрофінансової допомоги Євросоюзу.

Також представництво ЄС звернулося до в.о. міністра освіти з листом.

«Ми закликаємо вас продовжувати належну дію цих структур і посилювати їхню роль у міністерстві ... Будь-який відкат досягнутого раніше успіху в реформах безсумнівно викличе нашу занепокоєність та може підірвати нашу співпрацю, яку ми сприймаємо як успішну й прагнемо продовжувати, зокрема, можливо, через нові програми допомоги в межах реформи держслужби», – наголошується в листі.

Фінансування лише виконуваних на даний момент програм має загальну вартість понад 200 мільйонів євро.

Нагадаємо, Сергій Шкарлет очолює міністерство освіти та науки з приставкою «в.о.», оскільки Верховна рада не підтримала його кандидатуру. Без цього Кабмін у червні 2020 року зміг призначити ректора «Чернігівської політехніки» лише як виконуючого обов’язки міністра.

Проти призначення виступили активісти та представники галузі освіти. Одна з причин критики – підозра щодо плагіату у наукових роботах в.о. міністра. Пізніше Національне агентство з питань забезпечення якості вищої освіти підтвердило ці підозри.

Фахівці із залученням міжнародних експертів прийшли до висновку, що у трьох роботах Сергія Шкарлета є плагіат (запозичення з інших джерел, без вказання їхнього авторства).

Сам чиновник заявив, що подасть до суду на Національне агентство. Тепер же він відреагував і на ситуацію щодо звернення Євросоюзу, визнавши наявність такого листа.

– Цитування уривків із листа є вирваним із контексту, що нівелює розуміння змісту листа в цілому, – звернувся Сергій Шкарлет до ЗМІ через соціальні мережі і запевнив, що між МОН та ЄС триває конструктивний діалог і результативна співпраця.



Теги:Шкарлет, Корупція, МОН


Читайте також



Коментарі (0)
avatar